Debeo sneg, tanke zalihe

Više od desetak sela u Opštini Raška je potpuno ili delimično odsečeno od ostatka opštine, a u većini seoskih škola je potpuno obustavljena nastava, dok je u matičnim školama zabeleženo povećano odsustvo učenika. Naročito su pogođena sela Gnjilica, Plešin, Crna Glava.

Obilne snežne padavine, praćene olujnim snežnim nanosima, koje su u prethodnih par dana zahvatile opštinu Raška, dovele su do otežanog saobraćaja, uz česte prekide i zastoje na čitavoj teritoriji opštine.

Visina snežnog pokrivača iznosi od 50 do 100 centimetara, a probleme prave i smetovi koji na obroncima Golije i Kopaonika prelaze dva metra, navedeno je na sajtu opštine. Hitna služba je na nekolicinu intervencija morala u pratnji vatrogasaca ili spasilaca terenskim vozilom.

Na putu ka Gnjilici radi teška mašina. Uprkos dobroj šari na gumama, neophodni su i lanci.

"Danas smo krenuli u zavejana sela da očistimo. Najteža situacija je u selima Bioče, Lukovo i Orahovo gde ima već po pola metra snega. Sad smo krenuli redom i računamo danas i sutra da ćemo uspeti sve da očistimo", rekao je predsednik MZ Nikoljača Nikola Lešević.

Na drugom kraju opštine kod Gradca susrećemo Sretena Rakovića. Iskoristio je sveže očišćen put da pazari hleb u tri kilometra udaljenoj prodavnici.

"Ja sam sam, nikud i ne idem. Do prodavnice da uzmem hleba. Naručio sam za pet dana", kaže Stevan Raković iz Gornje Brvenice.

Osmogodišnja škola u Gradcu ne radi jer su svi đaci pešaci iz okolnih sela.

"Ima 12 učenika koji su udaljeni od škole sedam i više kilometara. Svakog dana dolaze pešice. Zbog situacije koja je sada, učenici u četvrtak i petak nisu pohađali nastavu", navela je učiteljica OŠ "Josif Pančić" iz Gradca Sanja Biorac.

Ivica Galović iz sela Bzovik kaže da ima metar, metar i po snega, a da ima smetova i preko dva metra. "Mi se snalazimo, od kuće jedno pet kilometara sami čistimo", rekao je Galović.

Sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo su na terenu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво