Nesavesni upravnici zgrada pred Sudom časti PKS

U poslednje vreme veliki broj stanara imao je pritužbe na rad upravnika zgrada, posebno na firme koje se profesionalno time bave. Nesavesni upravnici trebalo da odgovaraju pred Sudom časti Privredne komore Srbije.

Svaki profesionalni upravnik zgrade moraće da poštuje kodeks poslovnog morala. A to znači da savesno raspolaže novcem sa tekućeg računa stambene zajednice, da vlasnicima stanova omogući uvid u finansijsko stanje i promene na računu zgrade. Najmanje dva puta godišnje moraće da podnese izveštaj o svom radu.

O nesavesnim upravnicima raspravljaće Sud časti Privredne komore Srbije koji im može oduzeti i licencu za rad.

Stanari smatraju da je formiranje Suda časti dobra ideja, kako bi mogi nekom da se požale ukoliko su nezadovoljni radom upravnika.

Sanja Masnikosić Simić je profesionalni upravnik, zadužena za više od 20 stambenih zgrada na Čukarici.

Iznajmila je prostor i registrovala firmu za upravljanje. Na šta se stanari najčešće žale upravniku?

"Stanari se najčešće žale što ne popravljamo u zgradama sve, sad i odmah - od krečenja do ulaznih vrata, popravke interfona... neshvatajući da je potrebno da se izdvoji veća suma novca da bi se sve to odradilo", objašnjava Sanja.

Napominje da stanari, i kada se ono što je pokvareno popravi, lift na primer, nisu spremni da izdvoje novac da bi se održao u ispravnom stanju.

Upravnik zgrade će povrediti kodeks poslovnog morala ako na primer neovlašćeno daje podatke o vlasnicima posebnih delova zgrade ili ne poštuje volju stambene zajednice i odluku o izboru drugog upravnika.

Kodeks poslovnog morala prpopisao je Zakon o stanovanju i održavaju zgrade. Kada profesionalni upravnik ponudi otkaz u firmi za koju radi, ona mora ponovo da registruje stambenu zajednicu, plati sve takse i sačini ugovor sa zgradom ako to stanari zahtevaju.

Zbog propusta u radu , koliko je poznato, nijedan upravnik zgrade do sada nije izgubio licencu za rad. Međutim, bilo je onih koji su se te licence odrekli jer su shvatili da nisu sposobni za tako odgovoran posao. Bilo je i upravnika koji licencu, zbog pritužbi stanara, nisu produžili iako im je to bila zakonska obaveza.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 13. maj 2020, 11:03) - Danka [neregistrovani]

Upravnici

Nije lako upravnicima kakvog sve sveta ima.
Hoće da im se održavaju zgrade al da upravnik to plati iz svog džepa.
Ne može gospodo. Kolko para toliko muzike.

(utorak, 12. maj 2020, 19:26) - anonymous [neregistrovani]

Ne rešavaju ništa

U našoj zgradi od Avgusta upravnik se bavi sijalicama, proces legalizacije nije ni spomenuo, kanalizaciju koja puni garažu nije ni spomenuo (videćemo), otcepljeni deo dvorišta od strane jednog stanara takođe, nije ga još ni pitao na osnovu čega je to uradio i kakve papire ili odobrenja ima za to. Takođe, dužnost upravnika je da u slučaju uznemiravanja bukom opomene dotičnog, a ne da se stanari međusobno šamaraju i svađaju. I u slučaju da se buka nastavi OPET je njegova dužnost da pozove policiju i objasni problem. Najlakše je samo preko tekefona reći oštećenom: zovi policiju... zovi inspekciju... A on će da nam menja sijalice, e pa to možemo i sami

(četvrtak, 07. maj 2020, 09:34) - anonymous [neregistrovani]

O upravnicima

Ideja o uvođenju upravnika je dobra. Činjenica je i da dosta stanara ne poseduje elementarnu kulturu, osećaj za potrebe održavanja imovine, osećaj za probleme ljudi u okruženju... Činjenica je i da se posao upravnica podcenjuje, a oni sami omalovažavaju. Mislim, ipak, da je istina negde na sredini i da dosta upravnika svoj posao vrlo loše obavlja, ne poštujući propise i ne poštujući ljude i imovinu o kojoj brine. Ono što bih posebno istakao je ideja da se onemogući pojedincima da prijave nepravilnost u radu upravnika. Koliko god da nas ima 'raznih' nemogućnost pojedinca da prijavi problem i propust u nečijem radu ili nesavesno ponašanje, a naročito u situaciji kada se dobar broj stanara povlači i ima indolentan odnos prema zajedničkim problemima predstavlja grubo ograničavanje osnovnih prava.

(ponedeljak, 10. feb 2020, 18:27) - Dragica [neregistrovani]

Šta rade upravnici

Šta radi upravnica iz ZR u mojoj zgradi,gde stanari ne plaćaju redovno,dok se ona svadja samnom koja plaćam a imam krov koji prokišnjava i ja ga sama godinama popravljam.Pošto nema nikakav autoritet,a mene napda koja živim u N.Sadu,gde zahteva da nam dostavi koliko imamo para na računu,ja ću se žaliti ako treba i predsedniku države.Koliko kradu profesionalni upravnici,jer nema para na računu,a ne rade ništa.Pa kakav je to sud časti koji štiti bitange...

(petak, 17. jan 2020, 12:16) - anonymous [neregistrovani]

Zalba?

Da li neko potencijalno zna gde i kako bi se trebalo zaliti, tj podneti zalbu?

(utorak, 26. nov 2019, 23:52) - anonymous [neregistrovani]

Zalba na upravnika

Ja se isto pitam kako upravnik moze bez dvo trecinske vecine samovoljno podici racune a da nikom ne odgovara?

(subota, 23. nov 2019, 01:21) - anonymous [neregistrovani]

Aleksandar

Upravnik povecao troskove bez saglasnosti stanara kisne nam u stanovima preti opasnost od pozara Evro Suport grup firma iz Jagodina posluje u kragujevcu Aleksandar Saptovic upravnik

(sreda, 11. sep 2019, 17:17) - dragan [neregistrovani]

zalba na upravnika

Nodilova 1, upravnik Zoran Gajic, dva meseca mi novi upravnik salje racune sa opomenom da nisam platio 200 rsd za fond zgrade.Ja sam ceo iznos platio odjednom, 2,400.00 rsd za celu godinu. Covek je novi upravnik, odmah je podigao cenu 300 rsd po stanu plus 50 rsd za garazu, odakle to da se garaze naplacuju.

(ponedeljak, 15. apr 2019, 18:50) - anonymous [neregistrovani]

Ugrozeni Upravnici

Kako odlucujete, na osnovu prijava rekla - kazala, dokonih nezadovoljnih i ljutih penzionera zbog ko zna cega sve, da li je zaista imalo novca i mogucnosti, ili nesto nije uradjeno jer ni prethodne radove i usluge stanari nisu platili, a ipak se nasao neki i prijavio neazurnost upravnika? Ko odlucuje o tome? A ipak takav covek pravi problem u postenom radu?