Božićni običaji Vlaha, stari specijalitet sa tajnim sastojkom

Vlasi iz okoline Kučeva za božićnu trpezu ne sedaju bez jela koje se zove borndu. Jede se na slami. Njihovi običaji počinju već od ponoći, kada se, kako veruju, rodio Isus Hristos.

Borndu se priprema tako što se u ključalu vodu sipa mleveno ili seckano meso. Kuva se dva, tri sata dok dobro ne omekša. Tajni sastojak je svinjska krv koja se meša sa kukuruznim brašnom i vodom, i spaja sa kuvanim mesom. Smeša se muti "mtkom", vlaškim kuhinjskim alatom, kako ne bi nastale grudvice. Servira se hladno, a recept se prenosi s kolena na koleno.

Živadinka Petrović, domaćica iz Voluje kod Kučeva, uči svoju unuku da priprema borndu onako kako je i sama naučila od svoje bake i majke.

Borndu je glavno jelo božićnog ručka kod Vlaha u kučevskom kraju. Ko se čvrsto drži tradicije, jede ga sa porodicom na slami.

Deca su zadovoljna jelom, i očekuju da ga baka spremi i sledeće godine.

Običaji su živi i stalno nastaju novi. Hrana je ukusna i ne čudi što je tradicija opstala toliko godina.

Božićni običaji u Voluji počinju od ponoći kada se ustaje i priprema meso, kačamak, roštilj, priča Nataša Dobricić. Potom se bude i mlađi, neki ispaljuju vatromet, a jelo se namenjuje živima i mrtvima, dodaje ona.

Pretpostavlja se da se ovaj stari, tradicionalni specijalitet priprema baš sa krvlju, jer je krv simbol života.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 07. jan 2019, 16:12) - Ana [neregistrovani]

Rts

,,mtka, je kuhinjski alat ,,curkalo,,

(ponedeljak, 07. jan 2019, 13:46) - anonymous [neregistrovani]

Tako treba

Treba postovati i odrzavati narodne obicaje Mi ih imamo puno samo da ih postujemo