I Paraćin protiv mini hidroelektrane na Grzi

Odbornici Skupštine opštine Paraćin doneli su odluku o pokretanju inicijative za obustavljanje izgradnje mini hidroelektrane na Grzi. "Odluka je donesena glasovima svih prisutnih odbornika", stoji na zvaničnom sajtu.

Građani Paraćina su početkom decembra, protestima i skupljanjem potpisa za peticiju Vladi, zatražili obustavu izgradnje mini hidroelektrane (MHE) na rečici Grzi, levoj pritoci Crnice, na Kučajskim planinama.

Tok Grze je dug svega 23 kilometra, važne su joj pritoke Ivaništica i Velika Čestobrodica, na svom toku ima dva jezera, gornje i donje. Na donjem jezeru planirana je izgradnja MHE.

U organizaciji nevladine organizacije Alternativni parlament, građani su održali 1. decembra protest na reci, oko 20 kilometara od Paraćina, putem prema Zaječaru, a tri dana kasnije započeli sa prikupljanjem potpisa za peticiju, koju su uputili Vladi, nadležnom ministarstvu i lokalnoj samoupravi.

Izgradnja MHE na Grzi, snage 499 kilovata, trebalo bi da počne na proleće. Investitor je iz Topole, a vrednost radova je veća od 80 miliona dinara.

Opština Paraćin je investitoru izdala dozvolu za gradnju 27. septembra. Lokacijski uslovi su mu izdati početkom jula.

"Od tog datuma teče dvogodišnji rok za prijavljivanje i početak gradnje", stoji u izveštaju Odeljenja za urbanizam i imovinsko pravne poslove opštine Paraćin.

"Pogubne posledice za floru i faunu"

"Ucevljivanje" Grže, koja je sa okolinom zaštićeno prirodno dobro treće kategorije, imalo bi pogubne posledice za floru i faunu ovog dela netaknute prirode Kučajskih planina i za turizam, jednu od važnih grana razvoja opštine Paraćin, tvrde u Narodnom pokretu "Svi za Paraćin".

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović rekao je tada novinarima da je reč "o državnom projektu koji se sprovodi u Srbiji".

"Nama (opštini) nije potrebna MHE na Grzi, ne donosi novo zapošljavanje, ne doprinosi poboljšanju lokalne infrastrukture", rekao je rada Paunović. 

Na zvaničnom sajtu opštine Paraćin stoji da su "katastrom MHE Srbije, utvrđenim 1987. godine, na teritoriji opštine Paraćin predviđene četiri lokacije za izgradnju, dve na Crnici i dve na Grzi".

Plan je implementiran u "važeći Prostorni plan Srbije od 2010. do 2020. godine i usklađen u plan opštine Paraćin", istaknuto je na sajtu.

Investiror ima "pribavljene uslove" za izgradnju od Telekoma, Srbijagasa, Srbijavode, Vodovoda, Elektrodistribucije, Direkcije za izgradnju, JP Putevi Srbije, Sektora za vanredne sitauacije MUP Jagodine, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, rečeno je Tanjugu u odeljenju za urbanizam.

Urbanisti Paraćina ističu da projektom izgradnje, predviđena trasa cevovoda za MHE, "ne prolazi rekom i ne dira vodne objekte, već levom stranom zaštitnog pojasa državnog puta, za koju je nadležno JP Putevi Srbija, dalo saglasnost".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво