Izložba "Srbija-Rusija, Jugoslavija-SSSR" na Kalemegdanu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je na Savskom šetalištu na Kalemegdanu izložbu "Srbija-Rusija, Jugoslavija-SSSR" posvećenu 180. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Srbije.

Vladan Vukosavljević je podsetio da oba naroda, ruski i srpski, doživljavaju međusobni odnos ne samo kao prtijateljski, nego osećaju međusobnu upućenost srodnika i da obični ljudi iz oba naroda polaze od tog pozitivnog doživljaja, čije je uporište u istorijskom iskustvu koje je na izložbi uverljivo dokumentovano.

Ministar je primetio da dokumenti, predstavljeni na izložbi, pokazuju da je pomoć velike Rusije bila gotovo neprekidna, a svakako odsudna u nekim kritičkim trenucima srpske istorije.

"Razdoblje kada je srpski narod, nakon vekovnih otpora i trpljenja, činio prve korake ka obnovi svoje državnosti i narodne slobode, jeste razdoblje koje brojnim dokumentima opisuje ova izložba, u priči o tome kako je veliki zaštitnik balkanskih hrišćana u realnim političkim okolnostima uticao na dinamiku i smer srpskog oslobodilačkog poduhvata i o tome kakva su bila očekivanja srpskih predvodnika od svoga velikog zaštitnika", konstatovao je Vukosavljević.

Posebno zanimljiv i opominjući segment izložbe, prema njegovim rečima, čini prikaz perioda "kada Rusija nije bila Rusija nego je bila Sovjetski Savez, a kada Srbija nije bila Srbija nego je uložila svoj državni identitet u promašeni projekat Jugoslavije".

"Kada su se i Rusija i Srbija vratile sebi, međusobni odnosi iznova su počeli da poprimaju punu meru razumavanja, naklonosti i poverenja. Kao i ranije u istoriji, kada je Rusiji bilo teško, Srbiji je bilo teže nego inače. To je i davnasnje i skorašnje iskustvo, a toga iskustva treba da budemo svesni u čemu nam dokumentovano pomaže i ova izložba", rekao je Vukosavljević.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin podsetio je da je obeležavanje 180. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Srbije počelo tokom posete Srbiji ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

"Nije to bilo lakih 180 godina, ali su te godine bile u znaku našeg prijateljstva i bratstva. Ponekad su bila vrlo teška vremena, ali smo preživeli i preživećemo i dalje. Istorija nam daje više sjajnih primera rusko-srpskog prijateljstva", rekao je Čepurin, dodavši da će potvrda tog prijateljstva biti i poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u januaru.

Direktor Arhiva Jugoslavije dr Milan Terzić rekao je da je postavka na Kalemegdanu samo deo izložbe koja je prethodno bila predstavljena u toj ustanovi kao rezultat zajedničke saradnje sa Arhivom Beograda i Ambasadom Rusije.

"Diplomatski odnosi Srbije i Rusije protežu se kroz dva veka i oni su prolazili kroz različite mene zavisno od međunarodnih okolnosti, a osećanje pripadnosti pravoslavlju i slovenstvu je bilo osnova i kamen temeljac u odnosima dva naroda i dve države", rekao je Terzić.

Izložba, čiji su autori dr Aleksej Timofejev, dr Goran Miloradović i dr Aleksandar Životić, prikazuje arhivsku građu (dokumenta i fotografije) koja datira od 1838. godine

broj komentara 0 pošalji komentar