"Mame su ljute" ispred Vlade Srbije

Inicijativa "Mame su zakon" održale su u podne protest ispred Vlade Srbije na kojem su zatražile izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. "Mame su ljute", poručuju iz Inicijative.

"Mame su zakon" traže da se izmeni Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom.

One i kroz peticiju traže da svaka buduća majka prima nadoknadu nakon porođaja najmanje u visini republičkog minimalca, bez obzira na to da li je bila u radnom odnosu ili ne.

Traže i da se priznaju meseci koje trudnica provede na trudničkom ili drugom bolovanju, kao i da se se broj meseci koji ulaze u obračun nadoknade smanji sa 18 na 12 meseci.

Neophodno je, smatraju, i da se preduzetnicama plate porezi i doprinosi tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege detata.

Pravo na nadokadu, ističu u peticiji, moraju da imaju sva deca koja nemaju navršenih 10 godina, a rođena su kao treće i četvrto dete u porodici. Takođe, traže da pravo na nadokandu imaju i deca koja su rođena kao peto i svako drugo dete, prema pravilima isplate nadokande kao za četvrto.

"Mame su zakon" traže i da se poljoprivrednim osiguranicama broj meseci do pune nadoknade smanji sa 24 na 12.

Među zahtevima je i da se ne uslovljavaju majke dece sa invaliditetom da se odriču jedne od dve nadoknade kojima svrha nije ista, kao i da maksimalan iznos isplate nadoknade bude pet prosečnih zarada.

Traže i da vakcinacija ne bude uslov za isplatu nadokanda jer postoje deca koja iz medicinski opravdanih razloga ne mogu da prime vakcine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво