Sedam decenija ETF-a

Elektrotehnički fakultet u Beogradu obeležio je 70 godina od osnivanja. Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže da je digitalizacija jedan od najviših političkih i razvojnih prioriteta Vlade Srbije i da u tom poslu kao partnera vidi upravo Elektrotehnički fakultet.

Ministar Nenad Popović je rekao da je digitalizacija pre svega društveni prioritet i imperativ za budućnost Srbije kao dela Evrope i njene specifične kulture, te da je prioritet modernizacija srpskog društva kroz sveopštu digitalnu transformacija.

"Kada kažem digitalizacija, ja mislim na Elektrotehnički fakultet u Beogradu", poručio je Popović.

U fokusu Vlade je, kaže, digitalizacija javne uprave, zdravstva, školstva, a pre svega masovna digitalizacija proizvodne baze Srbije, digitalna transformacija industrije Srbije, bez koje ona ne može da očekuje uspešnu budućnost, prosperitet i istinsku sreću svakog njenog građanina.

"Mi imamo još veće ambicije, mi hoćemo da teme poput veštačke inteligencije, robotike, pametnih mašina, proširene stvarnosti, kibernetsko-fizičkih sistema, i tome slično, budu naši razvojni prioriteti", kaže Popović.

Popović je naveo da digitalna inovacija, odnosno digitalna transformacija privrede i srpskog društva, nije moguća bez inženjera koje školuje Elektrotehnički fakultet, i takođe, bez istraživača koji znalački i sa razumevanjem prilaze ovoj strateški bitnoj temi za budućnost Srbije.

Istakao je da infrastruktura i uslovi za funkcionisanje Elektrotehničkog fakulteta predstavljaju pitanje od najvišeg značaja.

"Sadašnje stanje je devalviranje vaše vrednosti, vaših doprinosa i vašeg značaja za budućnost Srbije. To moramo da rešimo.

"Elektrotehnički fakultet mora da kao elitna institucija bude smešten u odgovarajućem, elitnom prostoru, kakav mu i pripada. Možete da budete sasvim uvereni da ću se najiskrenije boriti za rešenje", rekao je Popović koji je čestitao prisutnima Dan Elektrotehničkog fakulteta.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">