Jeftin rad skupa boljka – šta je recept

Polovina zaposlenih u našoj zemlji ne može sebi da priušti minimalnu potrošačku korpu. Više od 50.000 ne prima zaradu, a dve trećine zaposlenih prima platu koja je manja od prosečne zarade. To su samo neki od razloga zbog kojih je na konferenciji "Radna prava – su naša prava" pokrenuta Platforma protiv jeftinog rada, preko koje će udruženja građana, sindikati, mediji i pojedinci moći da doprinesu promeni stanja.

Sigurnost posla i pravična zarada – prioriteti su mladima između 16 i 29 godina kada se zapošljavaju.

Do posla teško dođu, a onda polovina nema plaćen prekovremeni rad, a nešto je manje onih koji nemaju ni topli obrok, ni putne troškove, pokazala su istraživanja.

"Smatraju da su njihove zarade nepravične. Većina njih radi na nesigurnim poslovima, samo 40 odsto njih je zaposleno na neodređeno vreme. Njih trećina radi na poslovima koji su nižih kvalifikacija", kaže Sarita Bradaš, istraživač Fondacije Centra za demokratiju.

Više od 70 odsto mladih smatra da postoji diskriminacija na tržištu rada, a najčešći primer je manja zarada žena u većini sektora.

"Ljudi su danas u strahu od gubitka posla, ali naravno zbog i dalje visoke stope nezaposlenosti, uprkos padu, pristaju na raznovrsne uslove za rad i one koji predstavljaju nejednaki tretman, pa i diskriminaciju. Uglavnom prijavljuju žene zbog diskriminacije u vezi sa trudnoćom i materinstvom, ali i osobe sa invaliditetom", navodi poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Za švedski standard recept je upravo odnos prema radniku, kaže ambasador te zemlje.

"Vlada Švedske tokom 20. veka pa sve do danas nikad nisu fokusirane na davanje subvencije ili zaštitu fabrika. I u slučaju da moraju da stave ključ u bravu država je nastojala da obezbedi osiguranje za nezaposlene i prekvalifikaciju za one koji su ostali tehnološki višak", kaže ambasador Švedske Jan Lundin.

Prosečna plata u Srbiji bi mogla biti veća, ali za to je, kažu, neophodna uz više investicija i radnih mesta, i veća angažovanost i saradnja zaduženih za zaštitu radnika i sindikata.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво