Šarčević: Ispit za licence za direktore nije formalnost

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prisustvovao je u Novom Sadu polaganju prvog ispita za licence za direktore obrazovanih ustanova na teritoriji Vojvodine.

"Ovo je prvi put da se radi velika depolitizacija rukovođenja školama. Direktor će biti onaj ko je najbolji. Ovo je i profesionalizacija sistema rukovođenja. Bez toga nema ni reforme obrazovanja. Ovo je ključni momenat u reformi, kao što je i rad na eksternoj oceni i uvođenje državne mature", rekao je Šarčević novinarima u Skupštini AP Vojvodina.

On je ocenio da direktori moraju biti, pre svega, pedagoški rukovodioci koji rade na unapređenju vaspitno obrazovnog rada, ali da moraju dobro da poznaju i pravo.

Šarčević je dodao da polaganje ispita za licencu direktora nije formalnost i da se kandidati za njega pripremaju ozbiljno.

Prema njegovim rečima, ispit će prvi polagati direktori koji imaju najviše ocene.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, uprave i nacionalne manjine Mihalj Njilaš rekao je da je danas na ispit za licence izašlo sedam kandidata koji su imali najbolje ocene na vrednovanju.

On je precizirao da je reč o direktorima pet osnovnih škola, jedne gimnazije i jedne predškolske ustanove.

Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, direktori i kandidati za direktore dužni su da imaju položen ispit, i to u roku do dve godine od stupanja na dužnost direktora.

Polaganju ispita prethodi obuka, koju sprovodi Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Posle obuke, kandidati imaju tri meseca da realizuju istraživanje obrazovno-vaspitne prakse, daju predloge za njeno unapređenje i pripreme svoj portfolio s kojim izlaze pred komisiju.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">