Pokrajina dobar primer kako se štite ljudska prava 

Pokrajinski premijer Igor Mirović čestitao je građanima Međunarodni dan ljudskih prava i poručio da je vlada na čijem je čelu u potpunosti posvećena kreiranju društva u kome vlada tolerancija bez predrasuda i diskriminacije. 

Igor Mirović je na prijemu u Pokrajinskoj vladi povodom Dana ljudskih prava podsetio da je od ove godine odlukom Skupštine AP Vojvodine, a na inicijativu Pokrajinske vlade, taj dan ustanovljen kao datum od pokrajinskog značaja, te istakao da institucije u Pokrajini kontinuirano rade na unapređenju i poboljšanju ljudskih prava u svim oblastima.

"Vojvodina je multinacionalna, multietnička i multikonfesionalna i to je bogatstvo kojim se ponosimo i to nam govori da je naša pokrajina dobar primer kako se razvijaju i štite ljudska prava", rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš.

On je napomenuo da su Deklaracijom UN o ljudskim pravima potvrđeni vera u dostojanstvo i vrednost svake ljudske osobe, te da su potvrđena jednaka ljudska prava muškaraca i žena i istaknuta važnost promovisanja prijateljskih odnosa među narodima. 

"Moramo reči pretvoriti u dela, Vojvodina daje dobar primer za zaštitiu ljudskih prava", dodao je Njilaš navodeći da je dužnost Vlade da jemči ravnopravnost i nediskriminaciju.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević izjavila je da su pravo na negovanje kulturnog identiteta i podrška informisanju na jezicima nacionalnih manjina među najznačajnijim ljudskim pravima koje, kako je navela, svojim konkretnim programima podržava Pokrajinska vlada.

Ona je navela da Pokrajina subvencioniše rad pet zavoda za kulturu nacionalnih manjina, Mađara, Slovaka, Rumuna, Rusina i Hrvata, za šta izdvaja 51 milion dinara. 

Takođe, sufinansira projekte udruženja građana i drugih asocijacija koje se bave očuvanjem kulturnog identiteta nacionalnih manjina, gde je za više od 300 projekata dodelila 17 miliona dinara. 

"Dajemo podršku listovima nacionalnih manjina u visini od 278 miliona dinara tekuće godine. U pitanju su 22 lista na 8 jezika. Dodala da podržavaju i medije nacionalnih manjina i da su ove godine izdvojili 10, 2 miliona dinara", rekla je Miloševićeva.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">