Odžaci, uručeni ključevi stanova za 34 romske porodice

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović uručila je ključeve socijalnih stanova za 34 romske porodice iz Bačkog Gračaca, Bačkog Brestovca, Karavukova, Lalića i Bogojeva.

Projekat izgradnje stambenih jedinica sa celokupnom infrastrukturom vredan je milion i 50.000 evra, a finansiran je od strane Evropske unije, sufinansiran od ministarstva građevinarstva, saobraćaja, infrastrukture i finansija, uz podršku opštine Odžaci i učešće sa 15 odsto.

"Posebno sam srećna što će ovde živeti deca i poruka korisnicima je da deca moraju da idu u školu, jer bez obrazovanja nema napretka. Moramo svi zajedno da se potrudimo da bude posla. Kao što stvaramo uslove za život, moramo da stvorimo uslove i za rad", rekla je Mihajovićeva.

Predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković poručila je da su ovim projektom pokazali da su kao lokalna zajednica uspeli da odgovore problemima sa kojima su se susreli na terenu. 

"Predstoji nam rad na uključivanju novih stanara ovih naselja u lokalnu zajednicu, njihovo obrazovanje, zapošljavanje i inkluzije uopšte", dodala je Vasiljkovićeva.

Andrija Đurić, romski koordinator opštine Odžaci, naglasio je da su su izgrađeni ne samo objekti za stanovanje, nego i celokupna infrastruktura, saobraćajnica, ulična rasveta i vodovodna mreža.

"Ovde je romsko stanovništvo 90 odsto potpuno nepismeno, pa je u planu i škola za odrasle i da se tako, podizanjem nivoa obrazovanja, podigne konkurentnost ovog stanovništva na tržištu rada", rekao je Đurić.

Naveo je i da je kroz IPA fond predviđeno i socijalno preduzetništvo, osnivanje zadruge sa plastenicima.

Svečanosti je prisustvovala i Branislava Žarković ispred Hauzing centra koji se bavi unapređenjem stanovanja socijalno ugroženog stanovništva, a koji je na ovom projektu radio četiri godine od samog početka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво