Radio Beograd u digitalnoj DAB plus tehnologiji

Sa Emisione stanice na Avali počelo je digitalno emitovanje signala Radio Beograda u DAB plus tehnologiji. U eksperimentalnom programu su četiri radijska programa Radio Beograda, a od naredne godine proširiće se ta mreža.

Početak nove ere radijskog programa simbolično su označili generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i direktor JP "Emisiona tehnika i veze" Branko Gogić. Osim kvalitetnijeg signala u etru, primena ove tehnologije omogućava i velike uštede.

"Sada ćemo moći umesto 16 predajnika, koji su bili neophodni za efekte emitovanja, da imamo samo jedan koji će moći da se emituje na 16 programa radio-stanica", rekao je Branko Gogić.

U narednom periodu obaviće se testiranja, podešavanja i optimizacija parametara emitovanja, a planirana je i nabavka opreme i poširenje digitalne mreže. Time će biti omogućen istovremeni rad analogne i digitalne mreže.

"Mogu da kažem da je digitalni signal upravo znak da smo krenuli u korak sa Evropom, to je jedan robustan izuzetno kvalitetan signal koji će imati prilike naši slušaoci da čuju. Omogućiće nove servise, nove programe koji će biti na FM mreži", ukazao je direktor Radio Beograda Milan Nedić.

Početkom emitovanja programa Radio Beograda DAB plus tehnologijom, zaokružen je proces digitalizacije u našoj zemlji.

"Mi smo, inače, digitalizaciju televizije uradili kao najbolja država, ne samo u okruženju nego i šire u Evropskoj uniji, najbrže uradili kvalitetan prenos, a evo sada dolazimo i sa radiom, što je veliki uspeh", ukazuje prof. Irini Reljin iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Digitalni signal trenutno se emituje sa Emisione stanice Avala, a već naredne godine očekuje se proširenje mreže sa još pet lokacija.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 23. nov 2018, 17:53) - anonymous [neregistrovani]

pitanje

A šta je sa klasičnim radio prijemnicima? Da li ćemo morati da ih bacimo i kupimo nove, ili može ovo novo da se sluša na običnim radio aparatima?

(petak, 23. nov 2018, 15:16) - Stefan [neregistrovani]

DAB / Fm ( DTC)

Ovde u Holandiji, DAB se koristi vec neku 2-3 godine, medjutim, fm ostaje i u sluzbi zato sto radi pod gotovo svim uslovima i na svim radio aparatima, a narocito na novijim koji imaju ugradjene duple Fm prijemnike ( DTC- dual tuning circuit) za garantovan bezsumni prijem i RDS ( radio digitalni signal) koji daje informacije o tome sta se u rom momentu prima! Licno imam dva DAB radia, jedan za u kuhinju koji uglavnom stoji na istom mestu, a drugi je gradjevinski radio ( Radio aparati koji su robustno konstruisani i mogu po kisi i zasticeni su od slucajnog pada ili udarca, u momslucaju Perfect Pro- " Rock Bull") i mogu da kazem, da je DAB veoma dobar signal, isto kao i CD ali, mora da bude u idealnim uslovima, dakle na otvorenom, pored prozora i bez ikakvih prepreka dok, kada ga prebacim na Fm (DTC) , sto se tice zvuka i nije neka velika razlika, ali zaista radi i u "nemogucim" uslovima ( podrum, tunel, u brdima...) DAB je zaista dobar signal, ali nije od poverenja, moze samo tako da se izgubi i zaista smatram da FM nebi nikako smeo da se zapostavi a ne daj boze, iskljuci!

(petak, 23. nov 2018, 14:52) - anonymous [neregistrovani]

kvantitet ili kvalitet

Digitalizacija radija u zapadnoj Evropi pokazala je prve nedostatke DAB+ načina prenosa signala.Broj radio stanica se na ovaj način može drastično povećati ali kvalitet zvuka je najčešće lošiji od FM stereo signala.Kao najveći problem slušaoci su naveli da mnogi provajderi rade preveliku kompresiju signala kako bi omogućili da stane što više stanica po jednoj frekvenciji.To dovodi do preteranog gušenja pojedinih audio kanala u okviru jedne radio stanice pa recimo neka muzička numera zvuči "prigušeno" i lošije nego kod emitovanja na stereo FM-u.Nadam se da će Srbija pre svega voditi računa o tome.Po jednoj frekvenciji moguće je pustiti čak 16 i više radio stanica ali u tom slučaju imate loš kvlaitet.Trebalo bi naći zlatnu sredinu, manje stanica po frekvenciji sa kvalitetnijim zvukom.Kvalitetan "bitrate" koji je ekvivalentan FM stereo slici je 160 kbit/s i sve ispod toga dovodi do distorzije stereo zvuka.Na žalost najveći broj radio stanica u svetu koristi 96 kbp/s što je dovoljno za slušanje na prenosnim uređajima ali na ozbiljnijoj audio opremi primetni su problemi.

(petak, 23. nov 2018, 14:52) - Огњен [neregistrovani]

Питање је ...

да ли је DAB+ бољи што се тиче аудио квалитета од FM радио пријема. Што се тиче исплативости сигурно је исплативији за државу, али за нас кориснике квалитет звука је лошији.

(petak, 23. nov 2018, 14:08) - anonymous [neregistrovani]

Polako

Dajte vi prvo na jugu pojačajte FM signal radio 202 koja je najbolji muzični program u Srbiji. A ova DAB tehnologija je za Srbiju još budućnost u smislu prijema jer samo auta novije generacije imaju tjunere koji su osposobljeni za DAB signale koji se emituju u VHF BIII (opseg gde se ranije emitovao 1 program RTS)

div id="adoceanrsvdcfhklggd">