U Čačku održana prva javna rasprava o programu RTS-a

Programski savet Radio-televizije Srbije do kraja godine organizuje nekoliko javnih rasprava o programskom sadržaju, o jeziku i pismu na Javnom medijskom servisu. Prva u nizu debata održana je u Čačku.

Kako se govori i piše, ali i akcentuje u programima RTS-a interesuje starije, posebno profesore književnosti. Mlađi Čačani gledaju programe RTS-a, posebno platformu RTS planeta, kojoj mogu da pristupe u svako doba putem interneta.

"Jedino što eto gledam jeste RTS jer smatram da pružaju kvalitetan program i prilagođen je za mlade", smatra jedan mladi Čačanin.

Drugi građanin navodi tokom Dnevnika porodično razmatraju neke reči jer su, kaže, primetili da ima nekih "neobično akcentovanih reči".

"Moraju novinari danas, upravo u ovom brzom vremenu, više da zavire u stručne biblioteke pa da pogledaju, i mnoge stvari da pogledaju, i da imaju možda čas sa lektorima", objašnjava Sreto Tanasić, predsednik Odbora za standardizaciju srpskoga jezika SANU.

Građani su u javnoj raspravi mogli aktivno da učestvuju, daju sugestije, predloge ali i primedbe.

"Na tragu jednog starog slogana RTS-a mogao bih da uputim našim gledaocima i slušaocima poruku sledeće sadržine: iskoristite vaše prave da kažete sve o tome kako RTS zadovoljava vašu potrebu da znate sve", kaže Milivoje Pavlović, predsednik Programskog saveta RTS-a.

Posle analize predloga građana, Programski savet dostaviće rukovodstvu RTS-a izveštaj i preporuke za unapređenje programa, a to će biti objavljeno i na Internet portalu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 20. nov 2018, 03:36) - anonymous [neregistrovani]

pohvale

samo ce biti pohvale i sve po starom.Necu ja docekati skolski program da ponovo gledam i lepe emisije za decu,mlade i starije.