Građani protiv narko-dilera, šta mogu da urade?

Nakon što je pre nekoliko dana preminula 15-godišnja devojčica iz Aranđelovca od tablete ekstazija, građani su protestovali tražeći veće angažovanje svih nadležnih institucija u borbi protiv narkomanije. Takve akcije nisu retkost u Srbiji. Već više godina samoorganizovani roditelji iz Lazarevca pokušavaju da na taj način smanje upotrebu droge u toj opštini. RTS je proveravao imaju li efekta takve akcije i šta one pokazuju.

"Ne okreći glavu, reci ne", poruka iz Aranđelovca, poslednjih dana glasno se čuje.

A pre pet godina udružili su se građani Lazarevca. Sa više od 4.000 plakata sa slikama narko-dilera, oblepili su centralne ulice. Od takvih akcija ne odustaju, ali ipak štite identitet pred kamerama.

"Narko-dilera sa ovog prostora je što uhapšeno, procesuirano i osuđeno, oni više nisu omiljeni momci u gradu", ukazuje predsednik Udruženja građana "Sveti Sava".

Slično misle i Lazarevčani koji su želeli da pričaju o toj temi pred kamerom.

"Ne primećujem da ima kao ranije dece koja izgledaju tako kako izgledaju narkomani", smatra jedna građanka.

"Ja se divim tim ljudima da su imali snage, da se nisu plašili tih idiota jer to nisu ljudi", dodaje meštanin Lazarevca.

Plakati, flajeri u poštanskim sandučićima, po automobilima. Došli su i do tzv. crne knjige.

"U toj knjizi mogu da budu samo oni koji su punoletni, oni koji su maloletni tu delujemo drugačije. Kontaktiramo roditelje. Osnovni aksiom postojanja našeg društva je taj da niko ko je nevin ne sme da se nađe na tom spisku, bolje da se provuče deset fukara nego da jedan nevin čovek bude na stubu srama", ističe predsednik Udruženja građana "Sveti Sava".

Samoorganizovanje građana u borbi protiv narkomanije često je u svetu, podsećaju stručnjaci, ali u saradnji sa policijom i školama.

"Ovo ukazuje da i dalje građani nemaju poverenja da će institucije rešiti. Ovo je zaista jak slučaj, jedan jak okidač koji je uticao na građane. Da li će zaista biti nekakav rezultat od ovih protesta sve zavisi koliko institucije i lokalne vlasti vide ozbiljnost ovog protesta", smatra Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

U borbi protiv narkomanije treba više edukacije i prevencije, kažu upućeni.

"Na radu sa decom i sa roditeljima ključno je i ovo što je MUP i Ministarstvo prosvete nedavno pokrenulo oko predavanja policijskih službenika oko bezbednost dece. Trebalo bi stalno da se radi to i da se pokaže rezultat. Rezultat nije da je održano 30.000 predavanja po osnovnim školama, već koliko se zaista smanjila droga u školama", napominje Đorđević.

Akcija poput ovih u Aranđelovcu i Lazarevcu, devedesetih se vodila u Dablinu. Pored samoorganizovanih roditelja, u borbi protiv narkomanije učestvovala je i Veronika Gerin, novinarka Sandej independenta. Ona je zbog razotkrivanja mreže narko-dilera i njihovih šefova ubijena 1996. Njeno ubistvo pokrenulo je promene u irskom zakonodavstvu i dovelo do hapšenja vođa narko-dilera.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво