Građani protiv narko-dilera, šta mogu da urade?

Nakon što je pre nekoliko dana preminula 15-godišnja devojčica iz Aranđelovca od tablete ekstazija, građani su protestovali tražeći veće angažovanje svih nadležnih institucija u borbi protiv narkomanije. Takve akcije nisu retkost u Srbiji. Već više godina samoorganizovani roditelji iz Lazarevca pokušavaju da na taj način smanje upotrebu droge u toj opštini. RTS je proveravao imaju li efekta takve akcije i šta one pokazuju.

"Ne okreći glavu, reci ne", poruka iz Aranđelovca, poslednjih dana glasno se čuje.

A pre pet godina udružili su se građani Lazarevca. Sa više od 4.000 plakata sa slikama narko-dilera, oblepili su centralne ulice. Od takvih akcija ne odustaju, ali ipak štite identitet pred kamerama.

"Narko-dilera sa ovog prostora je što uhapšeno, procesuirano i osuđeno, oni više nisu omiljeni momci u gradu", ukazuje predsednik Udruženja građana "Sveti Sava".

Slično misle i Lazarevčani koji su želeli da pričaju o toj temi pred kamerom.

"Ne primećujem da ima kao ranije dece koja izgledaju tako kako izgledaju narkomani", smatra jedna građanka.

"Ja se divim tim ljudima da su imali snage, da se nisu plašili tih idiota jer to nisu ljudi", dodaje meštanin Lazarevca.

Plakati, flajeri u poštanskim sandučićima, po automobilima. Došli su i do tzv. crne knjige.

"U toj knjizi mogu da budu samo oni koji su punoletni, oni koji su maloletni tu delujemo drugačije. Kontaktiramo roditelje. Osnovni aksiom postojanja našeg društva je taj da niko ko je nevin ne sme da se nađe na tom spisku, bolje da se provuče deset fukara nego da jedan nevin čovek bude na stubu srama", ističe predsednik Udruženja građana "Sveti Sava".

Samoorganizovanje građana u borbi protiv narkomanije često je u svetu, podsećaju stručnjaci, ali u saradnji sa policijom i školama.

"Ovo ukazuje da i dalje građani nemaju poverenja da će institucije rešiti. Ovo je zaista jak slučaj, jedan jak okidač koji je uticao na građane. Da li će zaista biti nekakav rezultat od ovih protesta sve zavisi koliko institucije i lokalne vlasti vide ozbiljnost ovog protesta", smatra Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

U borbi protiv narkomanije treba više edukacije i prevencije, kažu upućeni.

"Na radu sa decom i sa roditeljima ključno je i ovo što je MUP i Ministarstvo prosvete nedavno pokrenulo oko predavanja policijskih službenika oko bezbednost dece. Trebalo bi stalno da se radi to i da se pokaže rezultat. Rezultat nije da je održano 30.000 predavanja po osnovnim školama, već koliko se zaista smanjila droga u školama", napominje Đorđević.

Akcija poput ovih u Aranđelovcu i Lazarevcu, devedesetih se vodila u Dablinu. Pored samoorganizovanih roditelja, u borbi protiv narkomanije učestvovala je i Veronika Gerin, novinarka Sandej independenta. Ona je zbog razotkrivanja mreže narko-dilera i njihovih šefova ubijena 1996. Njeno ubistvo pokrenulo je promene u irskom zakonodavstvu i dovelo do hapšenja vođa narko-dilera.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 16. nov 2018, 10:38) - anonymous [neregistrovani]

Veliki samar drzavi

Nije ovde pitanje koji su dometi gradjana,nego sta radi policija !?

(petak, 16. nov 2018, 09:55) - Каменко [neregistrovani]

mmmm

То је велики проблем који није лако решавати, поготово кад код одговорних нема воље за то.У свакој средини знају се скоро сви дилери дрогом.Они имају паре и моћ да поткупе, застраше и уклоне онога ко им омета њихову нечасну работу.Са зависницима треба радити, а за дилере не треба имати милости.Донети законе који ће омогућити, да казне за трговину дрогом, буду драконске да би се на тај начин уништила и помисао на такав вид зараде.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">