Obnavljanje centra posvećenog heroini Velikog rata

U Jošaničkoj Banji u toku su radovi na obnavljanju memorijalnog centra posvećenog Milunki Savić. Heroini Velikog rata, smatraju meštani, nikada se nismo dovoljno odužili, pa tako memorijalni centar do danas nije obavljao svoju namenu iako je izgrađen 1995. godine.

O heorini Velikog rata, u Jošaničkoj Banji iz čije okoline potiče, mogli ste do pre par godina dobiti samo usmeno predanje. Memorijani centar postoji više od dve decenije ali je vremenom prilično oštećen.  

"Krenuli smo u realizaciju projekta koja će obuhvatiti rekonstrukciju samog objekta, zaštitu od daljeg prokišnjavanja i uređenje prostorija koje postoje u okviru samog kompleksa", rekao je Dejan Koturanović, predsednik Mesne zajednice Jošanička Banja.

Zahvaljujući trudu Aktiva žena Jošaničke banje, kompleks nije pretrpeo veća oštećenja. Zaslužne su i za održavanje bar tri manifestacije Milunki u čast.

"Taj primer jakih i hrabrih žena kod nas u Srbiji postoji oduvek. To je jedna od vodećih heorina, ali i dan danas postoji toliko jakih žena koje na svojim plećima nose mnogo više nego što mogu da ponesu", kaže Gordana Vučetić iz aktiva žena Jošaničke Banje.

Na Materice, Aktiv okupi veliki broj meštana kod Memorijalnog centra. Proteklih godina sećanje na Milunku ne obeležava se samo manifestacijama.

Dejan Koturanović kaže da je 2015. godine obnovljena njena rodna kuća u selu Koprivnici.

"Od 2016. godine smo osnovali manifestaciju "Dani Milunke Savić". U 2017. godini smo rekonstruisali uz pomoć Ministarstva odbrane i opštine Raška, put makadamski do njene kuće", rekao je Koturović.

Po završetku obnove, u memorijalnom centru će biti otvorena spomen-soba čiju su postavku meštani Jošaničke Banje dobili od Istorijskog muzeja Srbije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 11. nov 2018, 18:23) - ,," [neregistrovani]

Јунакиња Савић

Боље би било да смо се о Сећању на Нашу Див Јунакињу бринули за време Њеног живота, али полако се та неправда исправља.

Вечна јој је Слава и Хвала!

][
][

(nedelja, 11. nov 2018, 15:40) - anonymous [neregistrovani]

Да треба то отргнути од заборава

и не дозволити да пропада и сећања на Милунку Савић и њена дела избледе.
Такође ово место треба уврстити као редовну дестинацију школских екскурзија у оквиру предмета историја.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">