Novi sajt Vlade lako dostupan slepim i slabovidim osobama

Za samo tri dana otkako je novi sajt Vlade pušten u funkciju, stiglo je oko 300 pitanja građana, a ministarstva imaju rok od 72 sata da odgovore. Sajt je redizajniran posle 14 godina i prvi put sadrži softver koji omogućava lako korišćenje slepim i slabovidim osobama. Novi portal predstavljen je u Savezu slepih Srbije, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, koja je poručila da Vlada mora da bude u službi svih svojih građana.

Novi sajt Vlade Srbije "U službi građana" u fokusu ima funkcije koje korisnicima pružaju mogućnost da se informišu o zapošljavanju, zdravstvu, obrazovanju, osiguranju.

Kroz formu "Budimo u kontaktu", građani mogu da postavljaju pitanja Vladi i ministarstvima, koja imaju rok od 72 sata da vrate odgovor građanima.

Direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović ističe da su preduzete sve mere da podaci građana budu bezbedni i zaštićeni, ali i opominje sve koji bi zloupotrebili sadržaj sajta Vlade, grb, zastavu ili druge elemente da će snositi odgovornost.

"Sajt Vlade je prozor, a ispod se nalazi moćan sistem kroz koji svaki dan, svakog trenutka pratimo sve upite svih građana koji dolaze u kancelariju za medije Vlade RS i prosleđuju se odgovarajućim ministarstvima", navodi Jovanović.

Novi sajt sadrži odgovarajući softver "teext to speech", koji su uradili domaći stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i novosadska kompanija "Alfa num" i zato je prvi sajt dostupan i slepim i slabovidim osobama.

Premijerka Ana Brnabić ističe da će Vlada nastaviti da unapređuje sajt, kako bi on bio još funkcionalniji i dostupan osobama sa svim vrstama invaliditeta.

"Novi sajt Vlade RS je dobar podsetnik da kada nešto radite i pravite novi proizvod ili uslugu za građane, morate da obratite pažnju da ona bude dostupna, pristupačna, lako korisna za sve građane, uključujući naše građane sa svim vidovima invaliditeta", istakla je premijerka.

U Savezu slepih Srbije zadovoljni su što je Vlada imala na umu pristupačnost njenom sajtu, kako bi im olakšala korišćenje i dodaju da se nadaju da će i drugi slediti taj primer.

Predsednik Milan Stošić rekao je da je važno da svi zajedno radimo da bi se položaj slepih sa margina pomerio ka središtu aktivnog, stvaralačkog života.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 09. nov 2018, 14:11) - anonymous [neregistrovani]

sajt

bravo!!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">