Mojsilović za RTS: Vežba "Vek pobednika" sa puno simbolike

Srbija će 100-godišnjicu pobede obeležiti i velikom vojnom vežbom "Vek pobednika" narednog vikenda na desetak lokacija. Oko 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa 645 borbenih sistema trebalo bi da pokažu spremnost da odgovore na svaku pretnju i sposobnost da zaštite teritorijalni integritet i suverenitet zemlje.

Vežba je će biti održana od 8. do 11. novembra i jedna je od najvećih u regionu,  rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general potpukovnik Milan Mojsilović.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Mojsilović je naveo da u subotu 10. novembra vežba doživljava svoju kulminaciju u delu koji se odnosi na vežbovne aktivnosti i da je najbitnije da se izvodi bojevo gađanje.

Na deset lokacija širom Srbije učestvovaće 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa 645 borbenih sistema, objasnio je Mojsilović.

"Specifičnost ove vežbe je u tome što ćemo jednovremeno na svih 10 lokacija, 10. i 11. novembra izvoditi vežbovne i planske aktivnosti", objasnio je načelnik Generlaštaba.

Prema njegovim rečima, po karakteru vežba "Vek pobednika" je velikog obima sa puno simbolike. 

"Naime broj 100 je dominantan – 100 godina od herojske pobede srpske vojske, 100 tenkova na vežbi, 100 oklopnih borbenbih vozila, 100 artiljerijskih i raketnih sistema, kako zemaljskih tako i PVO", rekao je Mojsilović.

Na vežbi će biti i rečna flotila, kao i šira paleta naoružanja koja se uvodi u opremanje Vojske Srbije.

Reč je o "lazaru", samohodnim haubicama "nora", PVO sistemu PASARS-16, malom i velikom "milošu", a biće i novih čamaca i veliki broj pešadijskog i streljačkog naoružanja, optoelektronskih sklopova i zaštitne balističke opreme.

General potpukovnik Mojsilović je posebno istakao da će na vežbi biti i jednice opremljene prema projektu "1.500".

"Hiljadu i petsto vojnika je rang veličine ukupne Vojske Crne Gore", objasnio je Mojsilović.

Danas su u Novom Sadu uručeni ključevi 12 stanova aktivnim i penzionisanim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Mojsilović je rekao da se radi na unapređenju uslova rada i uslova života svih pripadnika Vojske Srbije.

"To je jedan kontinuiran proces, stambeno zbrinjavane ne samo pripadnika VS, već i pripadnika sistema bezbednosti što gledamo da se u skorije vreme realizuje", rekao je Mojsilović.

Istakao je podršku državnog vrha i predsednika Republike za ono što Vojska radi i što treba da bude u budućnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво