Počeo 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava

Pod sloganom "Obrazovana Srbija, uspešna Srbija", na Beogradskom sajmu je počeo 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava koji će trajati do 28. oktobra.

Programskim konceptom sajma i pratećim stručnim skupovima obuhvaćeni su svi segmenti obrazovnog sistema tako da će posetioci u zavisnosti od interesovanja biti u mogućnosti da se upoznaju sa ponudom programa obrazovnih institucija i ustanova različitih nivoa i struka, edukativniim izdanjima, didaktičkim sredstvima i igrama koji podstiču kreativnost i motoriku, platformama za e-učenje. 

Na štandu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pokrovitelja Sajma, predstavljeni su primeri dobre prakse uspešnih škola i predškolskih ustanova, projekti koji se realizuju, kao i razvoj dualnog obrazovanja i preduzetništva.

Jedan od takvih primera dobre prakse prikazuje Osnovna škola "Mihajlo Pupin", koja je jedna od tri osnovne škole odabrane od strane Ministarstva da predstavi svoje aktivnosti na Sajmu.

Učiteljica Gorica Njegovanović rekla je da će tokom dana organizovati nekoliko radionica koje su tiču digitalne pismenosti i razvoja digitalnih veština kod učenika, odnosno, kako je istakla, "veština za 21. vek".

"Trenutno realizujemo projekat 'Škole za 21. vek', koji su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i British Council. Deset nastavnika iz naše škole prošlo je obuku za veštine za 21. vek i dobili smo 30 uređaja uz pomoć kojih učenici uče programiranje", objasnila je Njegovanović Tanjugu.

Na štandu Ministarstva se mogu videti bibot uređaji za početno učenje programiranja i kodiranja, koje su nastavnici škole "Mihalo Pupin" videli u Finskoj i Estoniji.

"Za nas je značajno što možemo na Sajmu da prikažemo ono što radimo, da i naše kolege vide kako jedna osnovna škola može da radi i kako svojim trudom i radom dolazimo do sredstava da nabavimo neophodnu tehniku za veštine za 21. vek", istakla je Njegovanovićeva.

Na Sajmu su predstavljene u visokoškolske ustanove, a prodekan za nastavu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu Radojka Maletić kaže da Sajam obrazovanja za sve fakultete mnogo znači kao mesto na kome mogu da prikažu čime se bave i privuku nove studente.

"Moramo da budemo svesni da smo mi pre svega agrarana država i sigurna sam da mnogi dele moje mišljenje da budućnost leži u tome. Stoga smo ovde da prikažemo čime se mi sve bavimo, koje naučne discipline naši studenti izučavaju. Želimo da pokažemo da ni za čim ne zaostajemo za našim kolegama u okruženju pa i dalje", rekla je Maletić Tanjugu.

Na Sajmu se predstavljaju i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i to pod sloganom "Jednaki", a Skupština grada Beograda - Savet za zapošljavanje Grada Beograda pokazaće na svom štandu projekat "Znanjem do cilja" kojim motiviše mlade da razvijaju sopstvene preduzetničke ideje.

Prateći program obuhvatiće promocije, prezentacije i predavanja namenjena široj javnosti.

Sutra će biti održan Školski dan, namenjen organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво