Mladi Jovan živi sam bez struje i vode, a kuću neće da napusti

Jovan Nikolić ima 16 godina, živi potpuno sam u neuslovnoj kući bez struje u selu Vrmdža u okolini Sokobanje. Društvo brine o njemu, ali su nesrećne porodične okolnosti i odnosi učinili da mu život ne bude lak. Ne želi da bude hraniteljskoj porodici kao i da živi u kući koju je njegova porodica ranije dobila od jedne fondacije.

Kada dođete kod Jovana, morate da se zapitate kako u 21. veku vreme provodi jedan 16-godišnjak. Potpuno sam, bez struje i vode u kući.

"Ujutru ustanem, doručkujem, nahranim prase i pse i posle idem da radim. Sa strujom je dobro ali kad nema struje, šta da radiš – ništa", kaže Jovan.

Osim duga za struju od 200.000 dinara, otac, koji je preminuo, ostavio mu je trošnu kuću, nedovršenu štalu. Sestra se udala, a majku, koja ih je davno napustila, Jovan ne pominje.

Koliko mogu pomažu mu meštani i opština. Zvanično o njemu brine sokobanjski centar za socijalni rad, ali Jovan ne želi da ode iz kuće u Vrmdži.

"Ne bismo želeli da ga silom negde smeštamo, niko ne može licisama da ga drži u hraniteljskoj porodici, jer kao što sam kaže: 'odmah iste večeri, ja se vraćam kući'", priča Vladimir Pavlović iz Centra za socijalni rad u Sokobanji.

"Ovde sam navikao, ovde imam svoje ljude, uvek će da mi pomogne svako, u svako vreme, imam gde da radim ovde u selu", kaže mladi Jovan.

Slaviša Krstić iz Vrmdže kaže za Jovana da je dobar dečak, poslušan, druželjubiv, druži se sa meštanima, odlazi do komšija, pomaže drugima.

Životinje Jovanu ispunjavaju dan, imao je i magarence s kojim je i zarađivao. Čini se da mu ono najviše nedostaje.

"Dok sam imao magarence tada je bilo bolje, sa magarencetom dovezem seno, drva", žali se Jovan.

Jovanu se ne vidi tuga zbog samoće, život ga je naučio da bude skroman, jedino što je dečački tvrdoglav i ne želi da napusti svoju kuću.

broj komentara 20 pošalji komentar
(sreda, 10. okt 2018, 16:17) - Сузана [neregistrovani]

Помозимо

Свако треба да помогне како може, а ово је свакако случај и прилика за "Тамару у акцији" да се укључи.

(utorak, 09. okt 2018, 02:39) - anonymous [neregistrovani]

Centar za socijalni rad?

Sta ce nam Centar za socijalni rad? Neka se decku otvori ziro racun na njegovo ime pod uslovom da samo on moze da raspolaze tim parama i ja cu prva da mu posaljem pare da plati struju. Odbijam da saljem novac tamo gde ce njegovim novcem raspolagati drugi. Previse puta smo se mi ljudi iz inostrantsva opekli dajuci novac. Taj centar da je imao dobru nameru vec bi mu odavno pomogli.

(ponedeljak, 08. okt 2018, 11:07) - anonymous [neregistrovani]

Магаренце

Магаренце не кошта пуно, сви ми имамо телефон скупљи од магаренцета. Како би било да му се помогне да га откупи назад?
И да ли има неки начин да се пошаљу паре овом дечаку?

(ponedeljak, 08. okt 2018, 08:48) - Ivica [neregistrovani]

Jovan

Mali je pravi domacin! On ce se snaci u zivotu bolje od maminih i tatinih sinova sa dzipovima i kucerinama!

(ponedeljak, 08. okt 2018, 08:31) - Milorad [neregistrovani]

Ako ih mi ne odgajamo, onda ce neko drugi!

Zaista zalosno! Ovaj decko ( kao i mnogi drugi mladi ljudi) bi mogli da budu od velike koristi narodu u drzavi ukoliko bi drzava investirala u njih, omogucila im normalnu mladost, vaspitanje i skolovanje. Mozda bi upravo ovaj decko, u nekim zdravijim uslovima izrastao u nekog novog Teslu ili mozda bi upravo on pronasao lek protiv raka, a verovatno bi u normalnim uslovima odrastao u finog oca i dobrog muza sto bi vec bilo veoma fino. Ovako, umesto da mu se da sansa, mi ga prepustamo samom sebi i svim potencionalnim opasnostima ulice, alkohola, droga, kriminala...! zaista, kakve su njegove sanse u zivotu, kada on odrasta u izolaciji, siromastvu, nesigurnosti, socijalnom mraku i digitalnoj nepismenosti!? On bi sada vec trebao da ima devojku, da se sa vrsnjacima bavi sportom i nekim hobijem, da putuje i slavi zivot, da koristi sve svoje mladalacke potenciale i da se dokazuje u svojim kvalitetima! Ja se sad malo raspisao, ali to je iz frustracije. Nije ovo dete jedino u ovoj drzavi. Ima ovde puno dece koja su zapustena i prepustena i to je ocigledno sistematski problem koji bi pod hitno morao da se resi jer, bez te dece nece biti ni ovog naroda niti ove drzave! Ako ih mi ne odgajamo, onda ce neko to da radi neko drugi(!), a tu je uvek osnovni problem u nasim narodima koji izrasta u tragicne, dramaticne i traumaticne posledice i haos, od kojih smo vecina nas bili svedoci od 1990tih na ovamo!

(ponedeljak, 08. okt 2018, 06:53) - anonymous [neregistrovani]

akcija

Tamara pozuri!

(ponedeljak, 08. okt 2018, 05:04) - anonymous [neregistrovani]

СВИ У ПОШТУ

Не треба вам рачун у банци, него уплатница на његово име и добиће сигурно и мислим да у том селу нема улица и бр. Поштар зна 100% ко је Јован! Идемо сви за Јована!

(ponedeljak, 08. okt 2018, 02:21) - anonymous [neregistrovani]

Pomoc Jovanu

Evo prilike za Tamaru i njen humani program da ovom napustenom i hrabrom decaku pomognu, da mu omoguce ostanak i opstanak u kuci koja se takoreci raspada a koju on ne zeli da napusti. Tuguje sto je izgubio svog miljenika, malo magare, a i to bi bila velika radost za Jovana.

(nedelja, 07. okt 2018, 23:51) - Marko [neregistrovani]

Jovanova tuga

Ja ga poznajem licno i moram reci da je stvarno zalosno u kakvim uslovima zivi. Upisao je srednju skolu u Sokobanji, ali zbog oceve bolesti i nemastine nije mogao da putuje ni da stanuje tamo pa je bio prinudjen da odustane od skole. Decko jeste dobar i vredan i treba mu pomoci na bilo kakav nacin. Tacno je da je od opstine u saradnji sa nekom fondacijom dobio neku kucicu, ali ni ona nije u boljem stanju od ove u kojoj zivi. Jednostavno, zanemarili su ga svi u drzavi. Sistem nije briga za sirotinju. Pomazemo mu svi iz sela koliko mozemo, ali to nije dovoljno. Radi kod drugih samo da bi mogao da prezivi.

(nedelja, 07. okt 2018, 23:03) - Vladimir [neregistrovani]

Samo 1

Samo 1 dinar, ponavljam samo jedan dinar svaki drugi građanin Srbije da uplati, ovaj dečak bi bio u mnogo boljoj poziciji. Naravno da se niko ne bi zadržao na tom jednom dinaru, samo otvorite neki žiro račun gde bi uplaćeni novac stigao gde treba, ili neki sms broj preko kog bi se takođe novac prosledio dečaku !