Vlada usvojila zahteve studenata

Vlada Srbije odlučila da ispuni većinu zateva studentima beogradskog Univerziteta koji nekoliko dana protestuju tražeći olakšice za upis u narednu godinu studija. Deo studenata od ponedeljka nastavlja proteste.

Nakon višednevnih studentskih protesta u Beogradu, Vlada Srbije je odlučila da ispuni većinu zahteva studenata koji su tražili olakšice za upis u narednu godinu studija.

Studenti koji su protestovali ispred zgrade Vlade razišli su se oko 17.30, a deo studenata, koji su nezadovoljni vladinom odlukom protest su nastavili na platou ispred Filozofskog fakuleta.

Ti studenti navode da Vlada Srbije nije ispunila sve njihove zahteve, kao i da će večeras odlučiti o tome kako će dalje nastaviti protest.

Studenti sa fakulteta likovnih, primenjenih i muzičkih umetnosti, kao i sa Filozozofskog fakulteta optužili su predstavnike Fakulteta političkih nauka da su "na svoju ruku" prihvatili odluku Vlade Srbije.

Vlada je odlučila da, zajedno sa fakultetima, svim samofinansirajućim studentima koji su u školskoj 2008/2009. godini ostvarili 48 i više ESPB bodova, a izvan su budžetske kvote, jednokratno obezbedi školarinu za tekuću školsku godinu.

Vlada će takođe obezbediti sredstva za finansiranje dopunskog broja master studija. Kako je u saopštenju navedeno, Vlada preuzima obavezu da u što kraćem roku usvoji kvote za doktorske studije.

Zahtev studenata o zbirnom upisu godine ne mogu prihvatiti, pošto nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi o potrebnih 48 ESPB poena, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Prilikom izrade budžeta za narednu godinu, Vlada će, kako se obavezala, maksimalno uvažiti zahtev studenata o adekvatnom izdvajanju sredstava za obrazovanje.

Odluke Vlade predstavljene su predstavnicima studenata na sastanku koji je počeo u 17 časova. Studenti su od Vlade tražili da obezbedi i zbirni upis godine.

Student prorektor Beogradskog univerziteta Milan Popović rekao je agenciji Beta da nije "postojao način" da se ispuni i taj zahtev.

Rešenje problema očekuje oko 15.000 studenata u Srbiji. Rektor Beogradskog Univerziteta Branko Kovačević, podsetio je na to da je prošlo pola semestra, a da neki fakulteti nisu počeli nastavu.

"Oni fakulteti koji regularno rade oni su već imali prvi kolokvijum, pola gradiva je pređeno i sad treba da počne januarski rok, ovo je sve jako teško, i ovo je haos koji ne koristi ni studentima ni Univerzitetu ni državi", rekao je Kovačević.

Број коментара 69

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво