Makadam kvari idilu Rudna

Selo Rudno u parku prirode Golija, osamdesetak kilometara od Kraljeva, ima odlične uslove za razvoj seoskog turizma i proizvodnju organske hrane. Međutim, svi seoski putevi, kao i glavni put Studenica–Rudno u lošem su stanju, naročito posle obilnih kiša ovoga leta.

Selo Rudno i istoimena visoravan jedinstveni su po mnogo čemu – pre svega najvećem broju sunčanih dana tokom godine u našoj zemlji, prirodnim potencijalima, zdravoj klimi i plodnom zemljištu.

"Da rodi može sve živo, zemlja je kvalitetna, lepo mesto, samo su problem putevi da bismo mogli uredno da transportujemo", navodi ratar sa Rudna Rodoljub Milošević.

Prirodne lepote ove visoravni i zdravu organsku hranu meštani obilato korite poslednjih petnaestak godina za razvoj seoskog turizma.

"Bog je podario svu lepotu s tim što bi bilo lepo da i čovek nešto tu doda. Međutim, poslednjih godina dosta toga je manjkalo, daleko smo", kaže vlasnik turističkog odmarališta Rasko Milošević.

Idiličnu sliku celog kraja u velikoj meri kvare loši makadamski putevi.

"Posle nevremena i bujičnih poplava na području mesne zajednice ne mogu da nam dođu ni poštari, ni mlekari, ni doktori, ni veterinari", ističe potpredsednik Mesne zajednice Rudno Dalibor Marinković.

Do Rudna se može doći i asfaltnim putem preko Gradca, ali je on za tridesetak kilometara duži od glavnog puta Manastir Studenica – Rudno.

Ejmi Lau je došla iz Amerike i sa suprugom kako bi obišla Rudno. "Doputovali smo putem Studenica–Rudno i zaprepastili smo se koliko je loš put", kaže Ejmi.

Domaćica Leposava Milošević priželjkuje asfalt. "Ja sam ovaj put kopala pre 60 godina. Želela bih da ovde vidim asfalt", rekla je Leposava.

U Direkciji za izgradnju kažu da trenutno rade projektnu dokumentaciju za svih petnaest kilometara puta Studenica–Rudno.

"Da u nekom budućem periodu sa tom projektnom dokumentacijom apliciramo ka ministarstvima, ka Republici, da probamo da dobijemo određena sredstva kako bismo započeli izgradnju tog puta", naveo je direktor Direkcije za izgradnju Kraljevo Aleksandar Nestorović.

Nedležni obećavaju i značajnije popravke puteva u petnaestak rudnanjskih zaselaka. Meštani su strpljivi ali kažu da ako se obećanja ne ispune, ponovo će krenuti migracije iz ovih krajeva koje su zaustavljene pre dvadesetak godina.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 15. sep 2018, 14:03) - Subotica [neregistrovani]

Kako do puta

Da,bio sam na Rudno,mesto kao iz bajke,ali putevi su veoma losi valjda to gradski oci znaju

(subota, 15. sep 2018, 07:32) - Vesna Jablanovic Cikago USA [neregistrovani]

U maju na Rudnu

U maju sledece godine ponovo cu u Srbiju,moje Kraljevo i rodno selo Pekčanicu.Neću propustiti priliku da na par dana odem i na Rudno,kažu da je tamo raj-parče neba na zemlji.Žao mi je što gradska vlast u Kraljevu ne shvata ynačaj opstanka ljudi u ovakvim krajevima i uopšte na selu.Zar je ya jedan grad problem izgradnje 12 kilometara puta Rudno-Studenica. Nije život grada samo na glavnom gradskom trgu i nekoliko ulica.No valjda će neko pogledati ovaj prilog u kome je rečeno sve.Pozdrav svim Rudnjanima,mojim meštanima i porodici Danilović

(subota, 15. sep 2018, 00:49) - Goran [neregistrovani]

malo volje, molim vas

Zasto, brate mili, bar ovakva perspektivna sela se ne stimulisu i pomazu. Ima li iko u ovoj Vladi da upali malo svetla u beznadeznoj sudbini nasih sela. Nismo Francuska, ali bi u malom mogli da ih imitiramo u brizi za selo. Mi nemamo mora, ali imamo divna pitoreskna sela, kojim treba malo paznje i planskog ulaganja, pa da budu mamac za ljubitelje prirode i sela.