Obuka pilota na vršačkom aerodromu uz savremene bezbednosne sisteme

Vršački aerodrom, koji ima tradiciju školovanja pilota dugu 60 godina, po broju avio-operacija i manevara koji se izvedu samo u jednom danu, spada u najfrekventnije u zemlji. Osim toga, posle Aerodroma "Nikola Tesla" ovo je i najopremljeniji aerodrom, jer poseduje 20 savremenih aviona, sopstvenu kontrolu letenja, a od prošle godine i navigacijski uređaj VOR koji budućim pilotima omogućava bezbedno sletanje čak i onda kada je vidljivost zbog meteoroloških uslova na minimumu.

Još od 1954. godine na pisti vršačkog aerodroma veštine i znanja do sada je steklo više od 2.000 pilota koji danas gospodare nebom u više od 30 zemalja. To je ono što priželjkuje i 150 momaka i devojaka, koliko ih se trenutno u SMATS-inoj akademiji obučava za pilote.

"Otac mi je ovde završio obuku i to je jedan od razloga, pored genetike, što sam i ja krenuo tim putem", kaže polaznik Filip Đurački.

Marko Aleksandrović je veoma zadovoljan uslovima u Vršcu, a posebno avionima. Svi su, ističe, u odličnoj kondiciji.

SMATS-ina akademija za obuku pilota jedna je od najopremljenijih u Evropi i kada je u pitanju avio-flota ali i savremeni navigacijski uređaji. Jedan takav na vršački aerodrom stigao je prošle godine. Opremu VOR vršački aerodrom nabavio je prvi u Srbiji.

Savremeni navigacijski uređaj pilotima koji se ovde obučavaju omogućava da avion sasvim precizno spuste u uslovima smanjene vidljivosti. U uslovima jake kiše, niske oblačnosti ili magle koja teren čini potpuno nevidljivim, VOR omogućava da se avion spusti skoro žmureći.

Instruktor Aleksandar Popović objašnjava da je to nešto što unapređuje standarde u školovanju kandidata i unapređuje samu bezbednost na aerodromu u Vršcu.

Kapaciteti akademije uvek su popunjeni do poslednjeg mesta.

"To su srećnici od srećnika, mi smo svi srećni što smo zdravi i živi, a oni su još srećniji, s obzirom na to da ima na stotine i stotine upita mladih ljudi koji bi želeli da postanu piloti, ali malo njih ima mogućnosti i prilike da to i ostvari", kaže Mirko Novaković, rukovodilac teorijske obuke. 

Prijemni ispit za nove polaznike biće obavljen 11. septembra, a oni koji se najbolje pokažu obuku će početi 25. septembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво