Nesrećna porodica Požar

Ivana, Janoš i Nikoleta Požar iz Sajana kod Kikinde nemaju roditelje, majka je umrla a otac ih je napustio. O njima se stara samo baka Šarika. Iako potpuno posvećena brizi o unucima, ona nema snage da ukloni tešku tugu koja pritiska malu porodicu Požar.

Uzalud osmogodišnja Nikoleta skoro svakodnevno lista album tražeći sliku majke. Nema je. Majka Slavice umrla je kad je Nikoleta imala samo godinu dana. Nije uspela ni da joj upamti lik. Ali, njen brat Janoš pamti majku i svoja sećanja deli sa sestrom.

"Moja majka je imala braon oči, dugu crnu kosu i čuvala nas je", priseća se dvanaestogodišnji Janoš.

O njemu i njegovim sestrama Nikoleti i Ivani, otkad ih je pre dve godine napustio otac, brine samo baka Šarika. Na pleća ove 67-godišnje plemenite žene svalio se veliki teret. S penzijom od osam hiljada dinara treba izdržavati troje, više gladne nego site, dece.

„Uvek im nešto treba. Bako, treba sveska, treba olovka, a ja se noću budim u suzama jer ne znam šta ću im dati da jedu" - jada se uplakana starica.

Ivana, Nikoleta i Janoš su dobri đaci i dobra deca, pomažu baki koliko god mogu. U školi su pokazali razumevanje, pa će, kaže baka, deca dobijati besplatnu užinu.

Praznik - šta to beše

Ni praznici u porodici Požar nisu kao u ostalim kućama. Za 8. mart deca čestitku pišu baki, a Deda Mraza su videli samo na slici. Ipak, njihove želje se ne razlikuju mnogo od želja njihovih vršnjaka. 

Trinaestogodišnja Ivana bi volela da ima računar, a Janoš nove patike. Ima on već patike, ali leva i desna nisu iste. Leva je nešto veća.

Deca nemaju ni televizor. Odneo ga je otac kad je otišao drugoj ženi. Kuća propada jer krov prokišnjava. Jedina pomoć stiže im od Crvenog krsta.

Aranka Felbab, sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta u Kikindi kaže da ovu porodicu pomažu koliko im to mogućnosti dozvoljavaju. Redovno im donose pakete hrane, sredstava za higijenu, odeće, a obezbeđuju im i ogrev.

Ivana će kad poraste, kaže, biti nastavnica srpskog jezika. Janoš želi da postane kuvar, a mala Nikoleta volela bi da radi u prodavnici.

Deci kojoj je sreća prerano okenula leđa možemo samo da poželimo da im se snovi ostvare, da postanu pravi ljudi i da njihova deca budu mnogo srećnija od njih. Ivana, Nikoleta i Janoš to zaslužuju.

Na molbu TV gledalaca i posetilaca sajta, i za sve one koji žele da pomognu porodici Požar, dajemo adresu i broj računa.

Šarika Požar
Velika 78, 23324 Sajan

NLB banka a.d. Beograd
PJ ekpozitura Kikinda 09
devizna štednja 25-315-0030840-3
dinarska štednja 310-2510100403990-75

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи