Obeležena godišnjica Cerske bitke, šetnja do Tekeriša za istoriju i sećanje

Prva i jedna od najznačajnijih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu i ove godine obeležena je, između ostalog, tradicionalnim Cerskim maršom. Kod Spomen-kompleksa u Tekerišu održana je državna ceremonija, a do tamo će pešice stići duga kolona poštovalaca tradicije i istorije.

Povodom godišnjice Cerske bitke, koja predstavlja jednu od najznačajnijih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu, jutros je počeo tradicionalni "Cerski marš".

Kod Spomen kompleksa u Tekerišu održana je državna ceremonija, koju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. 

"Danas se od nas ne traži kao davne 1914. godina da herojskom smrću ispisujemo slavne stranice srpske istorije, ali je potrebno da posedujemo svest da će naš život i rad biti ugrađeni u budućnost Srbije. Kako budemo poštovali sami sebe, tako će nas poštovati i drugi", rekao je, između ostalog, ministar Đorđević.

Kako je rekao, slobodoljubivost srpskog naroda dugo je bila trn u oku Beča, a austrougarska netrpeljivost prema suverenističkoj politici male Srbije vremenom se taložila i prerasla u mržnju nezapamćenih razmera.

"U avgustu 1914. godine, u direktnom sudaru sa vojnicima prvog poziva Cerske udarne grupe, srpska vojska je doslovno razbila brojno i tehnički nadmoćnog protivnika, a nezarobljene ostatke Poćorekove neslavne armije naterala na panični beg preko reke Drine", rekao je Đorđević, a saopštilo Ministarstvo.

Taj herojski događaj, podvukao je, upamćen je i zabeležen u srpskim pesmama i kinematografiji, i izučava se kao deo redovnog gradiva na vojnim akademijama širom sveta.

Istakao je da najsvetliji primer junaštva i herojstva nisu pružili ni oficiri ni generali, već šesnaestogodišnji Stanislav Staško Sondermajer, najmlađi srpski vojnik koji je poginuo u Cerskoj bici.

Tokom ceremonije položeni su venci i odata počast, a biće održan prigodan umetnički program.

Organizator državne ceremonije je Vlada Republike Srbije - Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Cerska bitka, koji se odigrala tokom avgusta 1914. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Srpske vojske u čitavom toku Prvog svetskog rata. To je, istovremeno, i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

Ostvarivši pobedu u znamenitoj Cerskoj bici pripadnici Srpske vojske predvođeni generalom Stepom Stepanovićem pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije sve do naših dana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво