Obnavlja se "Sultan Valide", jedina carska džamija u Srbiji

U Sjenici se prvi put od izgradnje detaljno obnavlja jedina carska džamija u Srbiji. Projekat restauracije i konzervacije džamije iz osmanlijskog perioda izvodi Turska agencija za razvoj u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika Srbije. Do sada je uloženo oko 800.000 evra.

Kao zadužbina sultanije Pertevnihal Valide, majke 32. turskog sultana Abdulaziza, carska džamija u Sjenici danas je spomenik kulture pod zaštitom države.

Podignuta je 1870. godine, a sada se prvi put detaljno obnavlja.

"Ono što je bitno, što mi radimo u ovoj restauraciji jeste da se koriste originalni materijali. Ne samo kamen i drvo već i originalni malteri koji su se spravljali u tursko vreme, koji se i dan-danas koriste bez veštačkih materijala, bez cementa", kaže Valida Baltić, arhitekta i nadzorni organ Turske agencije za razvoj.

Dodaje da je rađena i potpuna rekonstrukcija krova.

"Pokrivač krova je olovo koji je bio prvobitni pokrivač. Pošto nema mnogo sačuvanih elemenata ornamenta, takođe će se vršiti restauracija objekta na osnovu džamija koje su rađene iz tog perioda u Turskoj", dodaje Valida Baltić.

"Sultan Valide" džamija je u vreme izgradnje imala najveću kupolu bez stubova na Balkanu.

"Čuveni putopisac Evlija Čelebija je zapisao da se u prelepom parčetu zemlje, u kasabi u Sjenici, nalazi prelepa džamija 'Sultan Valide' i ona je zaista jedan objekat koji dominira u našem gradu i sa koje god strane ulazite u Sjenicu ne može da ne bude na vidiku", priča Hazir Dacić, imam u džamiji "Sultan Valide" u Sjenici.

U narodu je sačuvana i legenda o nastanku džamije – odmetnici su opljačkali karavan s blagom sultanije Valide, a ona je kasnije, kada je pronađeno blago, u znak zahvalnosti na tom mestu podigla bogomolju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво