RTS: Junajted grupa krši zakon

Junajted grupa, kojoj u Srbiji pripada kablovski operater SBB, ponovo obmanjuje javnost Srbije svojim novim saopštenjem, odgovara RTS. Saopštenje RTS-a prenosimo u celosti.

Prvo, nije tačno da je nezakonit konkurs za distribuciju RTS programa u inostranstvu. O zakonitosti odlučuje sud, a ne Junajted grupa, investicioni fond koji posluje po tržišnim principima i kome je profit jedino merilo.

Drugo, RTS je napravivši svoju RTS Planetu učinio dostupnim svojih 11 televizijskih i četiri radijska kanala svim stanovnicima na zemlji i time je razbio skoro monopolski položaj SBB u prodaji naših programa u inostranstvu. Od kada je proradila RTS Planeta naša televizija više ne mora da trpi ucene SBB-a.

Treće, Junajted grupa odnosno SBB dobro znaju da je razumna cena svaka ona koju neko hoće da plati. RTS je raspisao konkurs za distribuciju svojih programa i nije odredio cenu. Nju su ponudili učesnici konkursa. Ako je Junajted grupi odnosno SBB-u toliko stalo do gledalaca učestvovao bi na konkursu. Niko ih nije sprečavao u tome, sami su odlučili da se ne pojave na konkursu.

Četvrto, uslugu vraćanja programa unazad SBB naplaćuje svojim korisnicima. Zar nije logično da onda podeli prihod od te usluge sa svim televizijama čije programe emituje.

SBB se ponaša kao da su programi RTS njegovo vlasništvo koje može besplatno da koristi. RTS samo brani svoje vlasništvo od ovakve zloupotrebe.

Po zakonu RTS i ostale nacionalne televizije daju svoje programe svim kablovskim operaterima, pa i SBB-u bez ikakve naknade. RTS je protiv ovog rešenja, ali poštuje zakon.

Zakone ne poštuje SBB. Po zakonu SBB ne može da reemituje programe RTS ako nema ugovor sa našom kućom. Ugovor nema i neće da ga potpiše. To znači da ovog sekunda RTS može da prestane da svoj signal prosleđuje SBB-u. Ne radi to zbog gledalaca. I neka svako odgovori za sebe, da li bi plaćao pretplatu SBB-u ako u njegovoj ponudi ne bi bili RTS 1, RTS 2 i RTS 3.

Po zakonu SBB mora da emituje i sve programe Radio Beograda, ali ih ne emituje.

Po zakonu SBB mora da omogući pretplatniku, kome zbog neplaćanja ukida svoju uslugu, da gleda RTS programe, ali ni to ne radi.

Po zakonu bi SBB morao da u inostranstvu zatamnjuje delove programa RTS, ali to ne čini uvek, dovodeći nas u opasnost da platimo ogromne kazne i pretvarajući sebe u "piratskog" emitera što podleže krivičnim sankcijama.

Po zakonu Junajted grupa nema pravo da reemituje programe RTS na svojoj platformi EON, ali to čini postajući tako veliki "piratski" emiter. Sud je doneo konačnu presudu da televizija Pink ne može da emituje programe RTS bez ugovora sa našom kućom na svojoj platformi koja je ista kao i što je EON. Ono što važi za Pink mora da važi i za SBB. Zakon je za sve isti.

Ovde možete da pogledate saopštenje Junajted grupe

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 08. avg 2018, 05:19) - anonymous sasa [neregistrovani]

Pozdrav RTSu!

Jedno pitanje zašto mi ovde u bih preko totala imamo većinu zaključanih emisija rtsa! Zašto mi "Srbi" ne možemo gledati program naše srpske televizije kad pored svih opravdanja mi po dejtonu imamo pravo na kulturnu saradnja. hrvati u bih imaju preko kablovskih operatera godinama hrt. Prije u jugi sam uvek gledao tv beograd a sada signal slab a kablovski operateri zaključavaju večinu programa rts a druge tv kuće iz Srbije prvu, O2, hepy ne zaključavaju. Zašto? Zašto više ne mogu preko interneta slobodno slušati radio 202 koji sam slušao zadnjih 35godina. Mislim da ima i do vas ili "neko" nam udara po kulturi ali opet šta mi radimo da svim Srbima bez obzira gde se nalaze omogućimo gledanje i slušanje istog programa. Mislim da bi i Srbija imala od toga koristi da približi Srbiju svim Srbima!,,

(utorak, 07. avg 2018, 20:48) - Milutin [neregistrovani]

SBB arogancija

Nemam ništa protiv da dve nacionalne kuće kao što su RTS i Telekom saradju ako im se isplati. To mi je bolja kombinanacija nego da strana firma ubira prihode od naše proizvodnje TV programa. SBB postaje sve arogantniji,

(utorak, 07. avg 2018, 19:24) - anonymous [neregistrovani]

Ovde nije samo "rat" SBB-a i RTS-a, ovo je mnogo veća stvar.

RTS, borite se protiv okupacije.