Sloga stanara najbolji recept za održavanje zgrada

Kragujevčani su u više od 700 zgrada izabrali upravnike. U osamdesetak slučajeva gde stanari nisu mogli da se dogovore grad je postavio prinudne izvršioce.

O najuređenijem soliteru u Kragujevcu već osamnaest godina se stara Zoran Jovanović, nekad predsednik stanara, sada izabrani upravnik. Recept je, kaže, jednostavan - o soliteru brinu kao o zajedničkoj kući.

"Da se ne odnose domaćinski prema svim stvarima koje su u okviru njihove zgrade. Znači, moraju da vode računa isto kao o stanu, moraju da vode računa i o zgradi i o liftovima i o krovu", kaže Jovanović.

U "Zastavinom" soliteru, kako ga zovu Kragujevčani, 350 stanara živi kao porodica.

Ističu da su primer za grad i da rešavaju svaki problem. "Od kada sam se uselila u zgradu, ovde je sve sređeno, pod kamerama", kaže stanarka.

Tako je kada su stanari složni. Žitelji u ulici Milovana Gušića 82, međutim, nisu mogli da se dogovore, pa je morala da interveniše gradska uprava.

"Ovo je neverovatno. Ja sam njima nudio da džabe to radim i dalje. To jednostavno ne funkcioniše", kaže Branko Aleksić nekadašnji predsednik stanara.

Aleksandar Šaptović, prinudni upravnik zgrade, kaže da treba da registruju zajednicu koja će imati status pravnog lica.

"Posle toga organizovati prvu sednicu stambene zajednice na kojoj ćemo obavestiti sve vlasnike posebnog dela šta je dalje po zakonu njihova obaveza", ističe Šaptović.

Stanari plaćaju tri računa 

Po Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, stanari plaćaju tri računa - naknadu upravnicima, tekuće i investiciono održavanje.

Za stan od 50 kvadrata, mesečna izdvajanja su oko 800 dinara. Grad uvodi red u održavanje zgrada.

Nikola Tasić, načelnik Odeljenja za stambene poslove Kragujevca, kaže da će imati podatke o starosti i strukturi zgrade, eventualnim problemima u toj zgradi, broju stanova.

"Prvi put otvaramo jednu bazu koja će mnogo koristiti u budućnosti", napominje Tasić.

Ukoliko nisu zadovoljni radom izabranog ili prinudnog upravnika, stanari imaju mogućnost da izaberu novog, profesionalnog ili nekog ko živi u toj zgradi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво