Kamping neiskorišćena šansa Srbije

Veliki hotelski lanci, duge peščane plaže, ol inkluziv usluga – to je savremenom turisti već malo dosadilo. Sada se traži život na točkovima, celodnevni boravak u prirodi, avanturističke ture, smeštaj u kamp-prikolicama...

Holanđani, Belgijanci, Francuzi, Nemci, to su najveći zaljubljenici u kampovanje. Četvrtinu ukupnog turističkog prihoda u državama Evropske unije donese kamping turizam.

Taj procenat u Srbiji je zanemarljivo mali. Mi imamo 42 kampa, a nedostaje nam još dvadesetak, pre svega u Beogradu i na istoku zemlje.

Ipak, nešto se menja kada je taj segment turizma u pitanju. Samo ove godine otvorena su četiri nova kampa u Srbiji, a uskoro će proraditi i Vest kamp "Beograd", na auto-putu, blizu Aerodroma "Nikola Tesla".

"Beogradu bi bio potreban jedan centralni kamp. Ada Ciganlija je bogom dana za jedan takav kamp, a treba i nekoliko tranzitnih kampova na obodu grada, uz obilaznice oko Beograda", navodi Dušan Krvavac iz Vest kampa "Beograd".

Vladimir Đumić, predsednik Kamping asocijacije Srbije, navodi da je bitno pokriti tranzitne koridore.

"Kamperi se po pravilu zaustavljaju tamo gde im odgovara. Tu treba postavljati kampove, na nekim odmorištima, stanicama, na putu za Grčku, Hrvatsku, do Rumunije i Bugarske, duž Dunava, znači taj deo koji odgovara biciklistima i bajkerima", objašnjava Đumić.

Turistička organizacija Srbije na svetskim sajmovima predstavlja Srbiju i kao kamping destinaciju.

"Mi prepoznajemo još mnogo potencijala za dalji razvoj i za dodatne investicije upravo u ovaj vid turizma, jer to je daleko od onoga što mi imamo kao davnu predrasudu kada su turisti koji kampuju u pitanju. Današnji kamperi su visokoplatežni gosti, dosta troše, puno obilaze i ono što je važno, oni godišnje tri do pet puta idu na odmor svojim kamp-prikolicama ili ostalom opremom", navodi Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Ima i onih kojima je život na točkovima stil života, najpre su takvi Amerikanci i stanovnici Zapadne Evrope. Naime, kada odškoluju decu i odu u penziju, oni se u svojim kamperima otisnu na put koji zna da potraje i godinama.

U kampovima koji obavezno moraju da imaju "vaj-faj", oni putem skajpa komuniciraju sa decom i prijateljima, a tu je i internet bankarstvo za sva potrebna plaćanja. A, pred njima su široki drumovi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво