"Za" i "protiv" vraćanja obaveznog vojnog roka

Za ponovno uvođenje redovnog vojnog roka, ukinutog pre sedam godina, je tri četvrtine građana Srbije. To je pokazalo nedavno istraživanje Centra za odbranu i bezbednost na uzorku od 1.117 ispitanika u 11 opština i gradova. Da je to loša ideja smatraju oni koji su u uniformi bili devedesetih.

Put od zapada do istoka Srbije – ako se njime meri raspoloženje građana prema služenju vojske – vodi nizbrdo. Dok je u Ivanjici čak 92 odsto ispitanika za vraćanje obaveznog vojnog roka, u Velikom Gradištu se tako izjasnilo svega 40 odsto.

"Možemo da kažemo da je u zapadnoj Srbiji malo ta kultura služenja vojnog roka bila zastupljenija i da su građani malo više pod uticajem te tradicije nego što je to na istoku gde su bliže sa Rumunijom i nekim drugim državama", kaže Jasmina Andrić iz Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost.

Oni koji su rok davno odslužili prednjače u stavu da treba da bude obavezan. Jednako razmišljaju i muškarci i žene. Slede ih mladići stasali za vojsku. Povratak u kasarne najmanje žele građani od 40 do 49 godina.

"Možemo pretpostaviti da su to otprilike ljudi koji su devedestih imali oko 20 godina i oni bi trebalo da u tom periodu služe vojsku, i verovatno zbog svega toga što su preživeli devedesetih imaju malo negativniji stav prema tome od ostalih kategorija", objašnjava Andrić.

Politiku odbrane, međutim, ne kroje ankete već odbrambeni interesi. Zato se stručnjaci oslanjaju na novi Nacrt strategije odbrane koja predviđa efikasnu i profesionalnu vojsku.

"Teško je očekivati da će u skorije vreme doći do uvođenja obaveznog vojnog roka, odnosno odmrzavanja ove prakse, s obzirom na to da je pre oko dve godine tadašnji ministar odbrane rekao da je MOD izračunao da bi takvo uvođenje samo u prvoj godini iznosilo 70 milijardi dinara. Pa sada, ako uporedimo ceo budžet MOD ove godine je 70,5 milijardi dinara – što će reći da to u ovom trenutku nije ekonomski zamislivo", kaže Katarina Đokić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Realniji scenario pretočen je u zakon po kome će obuka za odbranu zemlje biti obavezna za sve građane, ali ne u formi koja je zamrznuta 2011. godine. Procenjuje se da je od tada izgubljeno pola miliona pripadnika rezervnog sastava.

broj komentara 43 pošalji komentar
(subota, 21. jul 2018, 18:44) - anonymous [neregistrovani]

Protiv

Protiv do nekih boljih vremena. To bi sad vise licilo na rijaliti nego neku normalnu vojsku

(subota, 21. jul 2018, 15:57) - anonymous [neregistrovani]

Švajcarska za vojnu obavezu

Prvo pogledamo gde se geografski nalazimo. Onda pogledamo kako je to resila Neutralna Svajcarska - Oružane snage Švajcarske — Wikipedia. Poslednja strana vojska koja je krocila Svajcarskom teritorijom bila je Ruska Carska Vojska pod komandom generala Suvorova, jos 1799. godine.

(subota, 21. jul 2018, 15:25) - anonymous [neregistrovani]

Vojvoda

Jaka vojska i policija su garant mira i stabilnosti zemlje a i neprijateljima znak da volimo svoje.

(subota, 21. jul 2018, 14:51) - Dragan [neregistrovani]

Svajcarski model

Svajcarski model je jako dobar primer. Ali, mi nismo Svajcarska i mentalitet je totalno drugaciji, tako da sve jedno ne bi zaziveo. A sto se tice Srbije, apsolutno DA ali samo ako obuka traje max 3meseca.

PS: koga zanima CH model vojske neka malo potrazi po netu. Jako zanimljiva istorija.

(subota, 21. jul 2018, 14:48) - anonymous [neregistrovani]

Rado ide Srbin u vojnike..

Ja sam odsluzio svoje otadzbini i ja sam protiv uvodjenja obaveznog vojnog roka. Cisto gubljenje vremena i resursa, bolje da pare investiraju u ekonomiju da bi nam deca i ceo narod ziveli bar malo bolje.

(subota, 21. jul 2018, 14:46) - anonymous [neregistrovani]

Ajde da uvedemo

U osnovne i srednje skole obavezne radne akcije uredenja i ciscenja ...izviđace i logorovanja....da omladina zna sator postaviti i vatru zapaliti u prirodi...eventualno nekom ranu zamotati zavojem.....I to je tesko nasem sistemu...zato su "big braderi"puni

(subota, 21. jul 2018, 14:29) - Ljubiša [neregistrovani]

Zašto obavezno kad može i dobrovoljno

Zašto obavezno kad može dobrovoljno služenje , sad je to ograniceno samo na mali kontigent , treba svima koji žele to omoguciti i to bi bilo sasvim dovoljno .

(subota, 21. jul 2018, 14:24) - Bob [neregistrovani]

Apsolutno za

Treba uvesti vojni rok, ali da traje najvise 6 meseci. Ali za to vreme da se radi samo vojna obuka koja ima svrhu.

(subota, 21. jul 2018, 14:19) - Jedinice,mrdaj,mrdaj! [neregistrovani]

Svi u nato,

a mi u vojsku!

(subota, 21. jul 2018, 14:18) - anonymous [neregistrovani]

Војска

Какава црна професионална војска? Не може држава да се очува са тако малим снагама. Наравно да треба вратити служење војног рока, да људе обучимо, злу не требало. Имамо противнике на свим странама. Да се нисмо борили у прошлости не би нас било. Дајмо шансе генерацијама да опстану у будућности.