Da li ćemo svi biti potencijalni donori organa?

Pred poslanicima će, između ostalog, od sutra biti Zakon o transplantaciji organa. Vesna Rakonjac, direktorka Uprave za biomedicinu rekla je za RTS da rođenjem svi imamo pravo da postanemo donori, kao što zakon kaže, ukoliko izručito ne ostavimo pisani ili usmeni dokument da to ne želimo. Poslednju reč daje porodica.

Od početka godine u Srbiji organi šesanestoro donora spasli su i produžili više od 40 života. Zakon o transplantaciji organa od sutra je pred poslanicima Narodne skupštine. Iako, na prvi pogled nema nedoumica o značaju transplantacije, pojedine odredbe izazivaju polemike.

Vesna Rakonjac, direktorka Uprave za biomedicinu rekla je za RTS da rođenjem svi imamo pravo da postanemo donori, kao što zakon kaže, ukoliko izručito ne ostavimo pisani ili usmeni dokument da to ne želimo.

Ističe da poslednju reč daje porodica.

"Opredelili smo se za ovakav oblik zato što želimo da imamo izuzetan pijetet prema preminuloj osobi i poštovanje prema porodici i da ne ostavimo ni trunku sumnje da će moći da se manupuliše organima i da tu bude nešto što nije transparentno", kaže dr Rakonjac.

Kao kaže doktorka, svaka osoba treba da razgovara sa svojim članovima porodice i da se jasno definiše da li želi da bude donor ili ne želi.

Nakon smrti, porodica je ta koja će na osnovu želje preminule osobe i na osnovu svojih umnutrašnjih osećanja da da saglasnost ili da je ne da, rekla je direktoraka Uprave za biomedicinu.

"Na nama je da radimo sa porodicama, sa građanima da im objasnimo da je mnogo važno da budemo svi potencijalni donori, jer 20 puta je veća verovatnoća da će nam u životu zatrebati organ nego da taj organ nekom pokolonimo", istakla je ona.

Kako kaže, pokazalo se da je u odnosu na prethodni zakon, potpisivanje donor kartice iziskivalo veliki trošak koji nije doveo do adekvatnih rezultata.

"Registre nedavalaca organa nećemo imati, imaćemo inspektora u okviru Uprave za biomedicinu koji će kontrolisati sve zdravstvene ustanove koje se bave ovim poslovima, bilo da se radi o centrima za transplantaciju ili o donor bolnicama", zaključila je doktorka Rakonjac.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. jul 2018, 15:08) - anonymous [neregistrovani]

Davalac - promalac

Pročitajte prvo zakon, ljucki se informišite. Ko odbija da bude donor organa, po automatizmu neće biti ni primalac istih u slučaju da mu ne daj Bože zatrebaju.
Pa da vas čujem sa svojim malodušnim komentarima...

(ponedeljak, 16. jul 2018, 12:14) - anonymous [neregistrovani]

E nece moci

Moje telo ,moja odluka ,kakva familija ,kakvi bakraci.Ne dam svoje organe ,ocu da idem komplet na onaj svet ,ako trebe i zatrovacu svoje telo.

(ponedeljak, 16. jul 2018, 11:58) - anonymous [neregistrovani]

@Opasna igra

Ma pretera ga sa siromaštvom. Koliko još ima ljudi u procentu koji žive na selo i ne gladuju, ako imaju i minimalnu baštu, a imaju i svoje kokoške, guske, patke, pa koja svinjica, ovca i kravica. Nismo bili na ivici siromaštva ni 50., a još manje 60. godine. Tada smo već bili Evropa i ekonomski jači od nekih zapadnih zemalja. Svako preterivanje nije dobro.

(ponedeljak, 16. jul 2018, 11:54) - anonymous [neregistrovani]

....opasna igra....

.....odakle prijatelju zu to znaš Ajde reci mi molim te? Bio sam klinički 3x Mrtav i ozivljavan a dao sam bei bubreg detetu kao donor! Ne mogu bre nicht da se setim sta je bilo dok sam Bio Mrtav a ne da li sam patio ili isao prema svetlu ili moja duša ili vec sta....kad umres samo te Nema i to je to! Ja barem nisam video Niti Djavola niti Andjele ili Boga!
Pozzzzz

(ponedeljak, 16. jul 2018, 11:27) - anonymous [neregistrovani]

Ne otvarajte pandorinu kutiju

Ko hoce da bude donor neka potpise, ko nece nemojte ga prisiljavati.

(ponedeljak, 16. jul 2018, 10:48) - anonymous [neregistrovani]

opasna igra

Zakon će biti zloupotrebljen, posebno u osiromašnoj zemlji kao što je naša, gde 20% živi u bedi, a 60% na ivici siromaštva.
Posmatrajući stvari sa višeg nivoa, o kojemu nemamo pojma, ako je telo donatora mrtvo, njegova bioenergija, ne može da se razloži sve dok ijedan organ živi u nekome. Nama to izgleda beznačajno, ali donatori imaju užasne muke posle "smrti"..

(ponedeljak, 16. jul 2018, 10:21) - anonymous [neregistrovani]

Kako sprečiti zloupotrebe?

Ukoliko svi budemo donori organa, kako sprečiti zloupotrebe u medicini, gde neće biti prijatno biti zdrav, i uvršten u bazu podataka sa podacima o kom primaocu odgovaraju tvoji organi.
U današnjem svetu moćnika i devalviranog integriteta ličnosti pojaviće se novi kriterijumi racionanosti u odlučivanju o transplantaciji.
Žrtvovanjem jednog zdravog čoveka moći će da se spase možda deset ljudskih života(medju njima nekog moćnika ili člana njegove porodice)
Crni svenari?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">