Stranci u Novom Milanovcu, radna akcija uz druženje sa meštanima

Sedmoro mladih iz Danske, Belgije, Španije, Porugalije i Meksika, u okviru "Eko-fan kampa", boravi u šumadijskom selu Novi Milanovac. Čiste i uređuju školsko dvorište, a odmah su se sprijateljili sa meštanima.

Sporazumevaju se na engleskom jeziku, rukama, a najviše osmehom. Svako zna svoj deo posla. Jedni sređuju školu, drugi dvorište, oslikavaju mural, obeležavaju teren na igralištu.

Njihov domaćin Anđela Kondić pre dve godine se vratila u Novi Milanovac i rešila da oživi selo.

"Belgijska sela su veća, a vaši ljudi topliji, srdačniji. Posebno me raduje što renoviramo školu koja je stara više od veka", kaže Ombelin Borsus iz Belgije.

Oskar Pijete iz Španije kaže da dosta rade, ali se i druže. "Bio sam u kampu u Francuskoj, ali ovde srećemo više ljudi. Dosta radimo, ali se i družimo. Odigrali smo i fudbalsku utakmicu sa meštanima i pobedili", naveo je Oskar.

Anđela Kondić objašnjava kako su raspoređeni zadaci.

"Deca su svaki dan ovde, farbaju ogradu sa nama. Malo stariji meštani, koji su stručni, farbaju učionice, odnosno kreče, baš su nam dosta pomogli. Stariji su zaduženi da nas obraduju nekom finom domaćom hranom", priča Anđela.

Andrea iz Portugalije već je naučila srpske reči. Pored prirode najviše joj se dopada hrana. Za to su se pobrinuli meštani, čije selo prvi put posećuju stranci.

"Prvo sam im napravila gibanicu, onda stare bakine uštipke. Pekli smo i prase na ražnju, ovde u Novom Milanovcu i oni su bili oduševljeni", ukazuje Zorica Jovanović.

Prešli su na hiljade kilometara da bi se u svojoj ekološkoj misiji prvi put sreli u srcu Šumadije.

Doneli su kulturu i tradiciju svojih zemalja, pokazali da se zajedno može mnogo. Selu sa oko 400 žitelja ostavljaju "hvala", na različitim jezicima i otiske svojih vrednih ruku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво