Borba protiv rada na crno, potrebne efikasnije kazne

U prvih šest meseci ove godine Inspektori rada izvršili su više od 33.000 inspekcijskih nadzora. U kontrolama su zatekli više od 9.000 neprijavljenih radnika, a posle preduzetih mera, više od 90 odsto zaposlenih na crno zasnovalo je radni odnos.

Ekipa RTS-a pratila je inspektore rada u vanrednom nadzoru firme za preradu drva i proizvodnju nameštaja.

Posle provere dokumenata radnika prve smene, ustanovljeno je da su prijavljeni, a onda su inspektori proveravali i uslove rada.

"Nisam primetila neki nedostatak koji bi ugrožavao njihovu bezbednost i zdravlje na radu. Mašine imaju graničnike, osigurače, tako da zaposleni ne može doći u situaciju da se povredi", navodi inspektor rada Gordana Petrović.

Radnik Zoran Milonjić kaže da su uslovi rada sasvim korektni. "Imamo sve potrebne rekvizite odnosno zaštitu, sve što treba za rad", priča Zoran.

Međutim, nije bilo tako u svim drvo-prerađivačkim firmama. Od 247 koje su toga dana kontrolisane širom Srbije, otkriveno je šest neregistrovanih firmi, a 121 radnik nije bio prijavljen.

Zbog nebezbednih uslova, doneto je 12 rešenja o zabrani rada.

U decembru je stupila na snagu izmena Zakona o radu po kojoj poslodavac mora da prijavi radnika pre nego što počne da radi što je gotovo udvostručilo broj podnetih zahteva za privredni prekršaj u prvom polugođu, u odnosu na isti period lani.

Ako poslodavci, po osnovu tih prekršaja, budu kažnjeni srednjim propisanim kaznama, budžet Republike Srbije biće puniji za gotovo dve milijarde dinara.

Ali, kazne su često niže od zakonom propisanih, a godišnje 30 odsto prekršajnih postupaka zastareva.

"U najavi je da se do kraja godine neke zakonske izmene urade da bi te novčane kazne poslodavaca koji ne rade po slovu zakona bile nešto konkretnije i efikasnije", napominje Stevan Đurović, v. d. direktora Inspekcije rada.

Cilj Inspektora rada nije samo sprovođenje kaznenih mera, pa tako organizuju tribine po gradovima, gde će radnike i poslodavce informisati o njihovim pravima i obavezama u oblasti radnih odnosa.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 13. jul 2018, 11:36) - anonymous [neregistrovani]

Porezi.

Kada su porezi mali a kazne velike nikome ne pada napamet da ne plati poreze.

Drzava mora PRVA da napravi iskorak I smanji poreze kao broj I kao vrednost. Poresko oterecenje privrede I ljudi od starne nase drzave je fantasticno. U svim proizvodima, uslugama, transakcijama ili nepokretnim I pokretnim svojinama, para fiskalnim taksama nasa drzava je prisutna.
Primer mnogih drzava u nasem okruzenju imaju daleko manje poreza ili su oni manju I u vrednosti od nasih. 

(petak, 13. jul 2018, 11:22) - anonymous [neregistrovani]

Prosto k'o pasulj

Treba maksimalno pojednostaviti proceduru kod prijavljivanja radnika i drastično smanjiti namete (koji su posledica preglomaznog državnog aparata) pa onda uvesti "domaćinske" kazne. Jednostavno - zar ne?

(petak, 13. jul 2018, 10:35) - anonymous [neregistrovani]

Опасни сте

Дајте бројеве телефона на којима радник може анонимно пријавити нелегано запошљавање, као у Аустрији.