Borba protiv rada na crno, potrebne efikasnije kazne

U prvih šest meseci ove godine Inspektori rada izvršili su više od 33.000 inspekcijskih nadzora. U kontrolama su zatekli više od 9.000 neprijavljenih radnika, a posle preduzetih mera, više od 90 odsto zaposlenih na crno zasnovalo je radni odnos.

Ekipa RTS-a pratila je inspektore rada u vanrednom nadzoru firme za preradu drva i proizvodnju nameštaja.

Posle provere dokumenata radnika prve smene, ustanovljeno je da su prijavljeni, a onda su inspektori proveravali i uslove rada.

"Nisam primetila neki nedostatak koji bi ugrožavao njihovu bezbednost i zdravlje na radu. Mašine imaju graničnike, osigurače, tako da zaposleni ne može doći u situaciju da se povredi", navodi inspektor rada Gordana Petrović.

Radnik Zoran Milonjić kaže da su uslovi rada sasvim korektni. "Imamo sve potrebne rekvizite odnosno zaštitu, sve što treba za rad", priča Zoran.

Međutim, nije bilo tako u svim drvo-prerađivačkim firmama. Od 247 koje su toga dana kontrolisane širom Srbije, otkriveno je šest neregistrovanih firmi, a 121 radnik nije bio prijavljen.

Zbog nebezbednih uslova, doneto je 12 rešenja o zabrani rada.

U decembru je stupila na snagu izmena Zakona o radu po kojoj poslodavac mora da prijavi radnika pre nego što počne da radi što je gotovo udvostručilo broj podnetih zahteva za privredni prekršaj u prvom polugođu, u odnosu na isti period lani.

Ako poslodavci, po osnovu tih prekršaja, budu kažnjeni srednjim propisanim kaznama, budžet Republike Srbije biće puniji za gotovo dve milijarde dinara.

Ali, kazne su često niže od zakonom propisanih, a godišnje 30 odsto prekršajnih postupaka zastareva.

"U najavi je da se do kraja godine neke zakonske izmene urade da bi te novčane kazne poslodavaca koji ne rade po slovu zakona bile nešto konkretnije i efikasnije", napominje Stevan Đurović, v. d. direktora Inspekcije rada.

Cilj Inspektora rada nije samo sprovođenje kaznenih mera, pa tako organizuju tribine po gradovima, gde će radnike i poslodavce informisati o njihovim pravima i obavezama u oblasti radnih odnosa.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво