Do pravilne ishrane dece kroz "Azbuku dobrih navika"

Fondacija "Novak Đoković" predstavila je projekat "Azbuka dobrih navika", u kojem su deca u predškolskim ustanovama sama uzgajala voće i povrće, radi sticanja zdravih navika u ishrani. Prva faza projekta je završena, a u narednoj decu očekuju posete lokalnim gazdinstvima sa organskom proizvodnjom.

U prvoj fazi pilot-projekta "Azbuka dobrih navika", koja je trajala od marta do juna, kroz program edukacije prošlo je oko 150 dece uzrasta pet i šest godina u predškolskim ustanovama u Beogradu, Svilajncu i Ubu, saopštila je Fondacija "Novak Đoković".

Kako se dodaje, predškolci su tri meseca u okviru radionica sa roditeljima, vaspitačima i zaposlenima u ovim ustanovama učili o značaju i načinima balansirane ishrane, kroz njima blizak svet novih otkrića, istraživanja i kreativnosti.

Osim teorijsko-edukativnog dela, u okviru "Azbuke dobrih navika" mališani su imali priliku da stečeno znanje primene i učestvuju i u procesu podizanja sopstvenih bašti, koje funkcionišu po principima organske poljoprivrede.

"Od samog početka deca su učestvovala u svim fazama - od formiranja bašte sa organskim zemljištem, sadnje, praćenja rasta, do radionica na kojima su sa roditeljima spremali i probali jela od povrća ubranog u bašti", navela je Radmila Aranđelović, direktorka Predškolske ustanove Rakovica.

Bašta vrtića "Kanarinac" na Kanarevom brdu, u kojoj deca sama uzgajaju jagode, grašak, krompir, blitvu i zelenu salatu, jedna je od retkih u Beogradu u kojoj se voće i povrće gaji po principima organske poljoprivrede, ističe Fondacija.

"Okupili smo tim sačinjen od stručnjaka iz 'Batuta' i Udruženja dijetetetičara-nutricionista, kao i edukatora i volontera, kako bismo pružili podršku naporima institucija da predškolske ustanove budu prva stepenica učenja i zdravih navika koje deca stiču", rekla je Maja Kremić, rukovodilac odeljenja za donatorske programe Fondacije "Novak Đoković".

Imajući u vidu da kvalitet prehrambenih navika svih kategorija stanovništva iz godine u godinu opada, Fondacija kroz ovaj projekat želi da podigne svest o važnosti uravnotežene ishrane u predškolskom uzrastu, dodala je Kremićeva.

Poseta gazdinstvima u drugoj fazi projekta

U drugoj polovini projekta, decu koja neguju bašte u svojim vrtićima očekuju posete lokalnim gazdinstvima sa organskom proizvodnjom.

Deca će imati priliku da prošire svoje istraživanje prirodnih procesa i da vide kako to funkcioniše u velikim organskim ekosistemima.

Prema poslednjem istraživanju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Srbija iz godine u godinu beleži porast broja gojazne dece, a samo 50 odsto njih svakodnevno konzumira voće i povrće, navodi se u saopštenju.

Značajan doprinos "Azbuci dobrih navika" dala je i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru projekta Nemačko-srpske razvojne saradnje, Razvoj privatnog sektora u Srbiji (PSD), koja je podržala sve faze programa.

"Već duži niz godina se u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje podržava razvoj održive poljoprivrede", istakla je Tanja Cupać iz GIZ-a.

Pored GIZ-a i "Batuta", u kreiranju i sprovođenju projekta učestvuje i Vesna Zečević iz Udruženja dijetetičara-nutricionista, i organizacija "Serbia Organica", a projekat je podržalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 30. jun 2018, 20:15) - ,," [neregistrovani]

Свака Част

Одлична Замисао.
Деца(?) треба да знају од А до Ш, да им се све што раде, а и једу, враћа, на овај или онај начин.
Па каква сетва, таква и жетва.