Istraživanje: Tri četvrtine građana za uvođenje redovnog vojnog roka

U istraživanju koje je obavio Istraživački centar za odbranu i bezbednost (ICOB), za ponovno uvođenje redovnog vojnog roka izjasnilo se 74 procenta anketiranih, dok je 26 odsto bilo protiv.

Istraživanje je sprovedeno u 11 opština i gradova u Srbiji, u periodu od januara do maja ove godine, na ukupno 1.117 ispitanika oba pola i svih starosnih struktura, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tri četvrtine građana podržava ponovno uvođenje redovnog vojnog roka, pokazalo je istraživanje.

"Ukupno 77 posto muškaraca je podržalo takav odgovor, a žena nešto manje, 74 procenta, dok, kad je reč o starosnoj strukturi, redovno služenje vojske ima najveću podršku ispitanika starijih od 60 godina, a najmanju u populaciji 40 do 49 godina", rekla je predstavnica ICOB Jasmina Andrić na konferenciji za štampu.

Na istoj pres-konferenciji govorio je i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, koji je istakao da je osposobljavanje građana za odbranu od velikog značaja za svaku zemlju i da Ministarstvo odbrane pažljivo analizira realizaciju sadašnjeg koncepta dobrovoljnog služenja vojnog roka.

"Vojni rok nije ukinut, već obustavljen" 

Podsetio je da je obavezno služenje vojnog roka obustavljeno odlukom Skupštine Srbije počev od 1. januara 2011. godine, ali da tim aktom redovno služenje vojnog roka nije ukinuto "već samo obustavljeno", uz obavezu uvođenja u vojnu evidenciju i služenja u rezervnom sastavu.

"Ministarstvo odbrane je u sklopu organizacionih promena početkom ove godine formiralo novi sektor – Sektor za civilnu odbranu i pripreme odbrane, sa ciljem unapređenja obuke građana za odbranu zemlje, u skladu sa odredbama Zakona o odbrani", rekao je Živković.

Dodao je da se u Vojsci Srbije, u skladu sa planovima, izvodi obuka rezervnog sastava lica koja su odslužila vojni rok.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo, u skladu sa Zakonom o odbrani i Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, prvi put organizuje jedanaestodnevnu obuku vojnih obveznika starijih od 30 godina i prevedenih u rezervni sastav, koji nisu odslužili vojni rok.

"Ministarstvo odbrane uputilo je inicijativu za uvođenje sadržaja obuke u školski sistem Republike Srbije kako bi učenici osnovnih i srednjih škola sticali osnovna znanja o sistemu odbrane, što je, uz već pomenuto, mera koju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzimaju sa ciljem jačanja ukupne sposobnosti građana za odbranu zemlje", rekao je Živković.

Živković je sve ispitanike koji su se izjasnili za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, ali i ostale građane koji to žele, pozvao da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka teritorijalnim organima Ministarstva odbrane, po mestu prebivališta.

Na konferenciji za štampu govorio je i general-major u penziji Vidosav Kovačević, koji je, komentarišući rezultate istraživanja, rekao da oni govore da ipak "Srbin ide rado u vojnike", a da je istraživanje veoma bitno jer se bavi najznačajnijim pitanjem odbrane zemlje.

Prisutnima se obratio i general u penziji Božidar Forca, kolumnista magazina Odbrana i bezbednost, čiji je osnivač ICOB, a čije je i štampano izdanje najavljeno za septembar.

broj komentara 57 pošalji komentar
(utorak, 19. jun 2018, 20:10) - marika slobodanovic [neregistrovani]

Čovek izgubio godinu dana u vojsci

Dakle imamo izjavu čoveka koji kaže da je u vojsci izgubio godinu dana života !? Ne mogu da verujem da je celu godinu dana čistio krug metlom, da nije imao nikakvu obuku i sl. Možda je bio kuvar i kuvao lepše i pikantnije stvari nego u vojsci i to mogu da razumem. Možda je čovek imao sjajan i bajan život, puno love i zabave i onda je stvarno bez toga bio u bedaku godinu dana.

(utorak, 19. jun 2018, 19:08) - acaanonymous [neregistrovani]

vojni

ne samo redovni vojni rok nego i redovne omladinske akcije.omladina trazi da se dokazuje.treba im dati pravi nacin.

(utorak, 19. jun 2018, 13:36) - anonymous [neregistrovani]

Re: Vojni rok

Ovo nije Svajcarska. Ovo je Srbija. Ako ti se nesvidja idi u tu zlatna Svajcarsku.

(utorak, 19. jun 2018, 11:21) - anonymous [neregistrovani]

За озбиљну

војску,без обзира колико јаку, велико ДА!
За много јавашлука,немара... као до сада велико НЕ!

(utorak, 19. jun 2018, 10:14) - anonymous [neregistrovani]

cena

cena je visoka ali ako ne budemo hranili nasu vojsku hranit cemo tudju.

(utorak, 19. jun 2018, 10:10) - anonymous [neregistrovani]

Odbrana

U vojsci se uči da se braniš a ne da gineš. Upis u vojnu evidenciju nikad nije prestao što znači da u slučaju nevolje svi bivaju pozivani. Oni koji su služili vojni rok biće sigurno spremniji nego oni koji nisu, a zlo nateralo da se prođe ubrzana obuka od dva meseca. Trebalo bi da važi za oba pola pa bi bilo malo sramota "muškarčine" da se ne odazovu. U trenutnoj situaciji vojna tehnika i imovina propada a društvo je nespremno za vanredne okolnosti.

(utorak, 19. jun 2018, 10:09) - Drug Raja [neregistrovani]

TI.....i.....TI......vi ste dobrovoljci!

Ma nema potrebe, NATO će nas brani. :oD

(utorak, 19. jun 2018, 10:07) - MIRA [neregistrovani]

Vojni rok

U Svajcarskoj nije obavezan!

(utorak, 19. jun 2018, 10:03) - anonymous [neregistrovani]

Војни рок/Приговор савести

Требало би вратити обавезни војни рок,а за све који се позову на Приговор савести (чл.45 УставаРС), организовати обуку за поступање у ванредним ситуацијама(пожари, поплаве итд, прву помоћ и сл...)Будући да држава пропагира равноправност полова требало би можда увести обавезу служења за оба пола као у Израелу.

(utorak, 19. jun 2018, 10:03) - anonymous [neregistrovani]

@@ Batalite se

Baš u vojsci 2008. sam video najveći broj ozbiljno pijanih mladića i incidenata koje su oni pravili, mnogo više nego u bilo kom kafiću u kom sam do tad bio, tako da ste u pravu, može vojska štošta da vas nauči, tipa kako i koliko možete da popijete.