U kojim državama građanima Srbije ne treba putno osiguranje?

Pred put u inostranstvo mnogi bespotrebno uplaćuju osiguranje za države sa kojima imamo sporazum. Tako u Crnu Goru, Hrvatsku, Bugarsku, Tursku, Italiju na more naši građani mogu i bez troškova za putno osiguranje, dok je za Grčku i Španiju ipak potrebno.

Bez dodatne polise, samo sa potvrdom o zdravstvenom osiguranju naši građani mogu da putuju u 20 zemalja s kojima Srbija ima potpisane sporazume o zdravstvenom osiguranju. Ipak, većina građana se, iz neznanja ili neobaveštenosti, okreće polisama privatnog osiguranja.

U određenim zemljama građanima Srbije dovoljna je potvrda Republičkog fonda za zdravstveno osiuranje. Potreban je dvojezični obrazac, koji se izdaje na srpskom i engleskom jeziku.

"Potrebno je da se naši osiguranici jave svom izabranom lekaru, kada govorimo o punoletnim građanima. Da od njih dobiju potvrdu kojom se potvrđuje da nisu bolovali od težih akutnih ili hroničnih bolesti u poslednjih 12 meseci. Nakon toga, sa tom potvrdom odlaze u nadležnu filijalu tj. ispostavu RFZO, gde im lekarska komisija odobrava obrazac", kaže Nemanja Velikić, portparol RFZO.

Za decu su potrebne potvrde izabranog pedijatra i stomatologa. Kada se obrazac preda u RFZO, na dobijanje potvrde se čeka od pet do 10 dana, a ukoliko su u pitanju hitni slučajevi, oni se rešavaju u roku od nekoliko sati.

"Potvrda je potpuno besplatna za sve osiguranike RFZO. Kažem osiguranike što znači da je neophodno da oni imaju redovno uplaćene doprinose za zdravstveno osiguranje", ističe Nemanja Velikić.

Iskustvo onih koji su ovo osiguranje koristili u Crnoj Gori pokazuje da je sa tom potvrdom neophodno otići u nadležni zavod, gde dobijete potvrdu koja zapravo predstavlja zdravstveni karton.

Besplatnim putnim osiguranjem u inostranstvu su obezbeđene hitne medicinske usluge, koje ukoliko nemate osiguranje mogu koštati i po nekoliko stotina evra. Uslugu je u prošloj godini iskoristilo oko 60.000 ljudi, a oko milion naših sugrađana u toku godine putuje u inostranstvo.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 16. jun 2018, 15:01) - anonymous [neregistrovani]

suma sumarum

Nova aplikacija Izabrani doktor ne daje rezultate.Odeš kod izabranog lekara zakazano on ne radi, niko te nije obavestio.Vreme i trošak.To ponoviš drugi put i dobiješ potvrdu pa onda u RFZO i čekaj da dođeš na red.Ponovo vreme i trošak i kada se presabereš 10€ on line i možeš da putuješ jedini trošak klima i stanu.

(subota, 16. jun 2018, 13:56) - anonymous [neregistrovani]

И време има цену

Код приватних осигурања процедура траје 10 минута, “on-line”.
Администрација и бирократија су често велика отежавајућа околност.

(subota, 16. jun 2018, 13:47) - anonymous [neregistrovani]

Ha ha

Lakse platiti 10 eura I kupiti Osiguranje, nego prolaziti tolike zavrzlame I izgubiti citav Dan a mozda I dva.

(subota, 16. jun 2018, 13:46) - anonymous [neregistrovani]

"Prosto i jednostavno"

Zaista jednostavna i brza procedura, nepunih 20-ak dana, koju treba da ponavljate svaki put kada hocete da putujete u inostranstvo. sada je valjda jasno zasto svi kupuju dodatno osiguranje. Siguran sam da osiguravajuce kompanije nisu imali uticaja na proceduru.

(subota, 16. jun 2018, 12:37) - anonymous [neregistrovani]

Које земље?

А које су то земље?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">