Ustoličen episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim

U Dalju je danas ustoličen novi episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim. Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi svetog velikomučenika Dimitrija na kojoj je ustoličen novi vladika služio je patrijarh srpski Irinej.

Novoizabrani episkop Heruvim rođen je 30. jula 1987. godine u Vukovaru. Na krštenju je dobio ime Vitomir. Nakon završetka osnovne škole u Vukovaru, sa blagoslovom tadašnjeg episkopa osečkopoljskog i baranjskog Lukijana, upisao je Bogosloviju Sveta tri Jerarha u manastiru Krki, kao član druge posleratne generacije ove obnovljene školske ustanove Srpske pravoslavne crkve.

U Krki, uz bratiju manastira i mlade bogoslove provešće monah Heruvim nekoliko godina sad već kao profesor Bogoslovije i sabrat svetinje.

Blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa bačkog i administratora Eparhije osečkopoljske i baranjske gospodina Irineja, 2017. godine, iguman Heruvim je bio primljen u svezu klira eparhije osečkopoljske i baranjske kao nastojatelj manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Daljskoj Planini, i tu ga je zatekao izbor za vladiku osečkopoljskog i baranjskog.
 

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, čestitajući vladici Heruvimu ustoličenje, rekao je da je od svoje obnove 1991. godine ova eparhija izložena konstantnim iskušenjima.

"U poslednjem ratu eparhija Osečkopoljska i baranjska pretrpela je velika stradanja. Uništeno je ili oštećeno više od 60 crkvenih objekata", rekao je Linta, navodeći da su u najvećoj meri obnovljeni zahvaljujući naporima pokojnog vladike Lukijana, monaštva i sveštenstva.

"Velika je radost što je na čelo ove eparhije postavljen episkop Heruvim koji je postao i najmlađi vladika u istoriji SPC. On je rođen u Vukovaru i sigurno ima poseban senzibilitet prema svom rodnom kraju. U matici Srbiji uvek će imati podršku u naporima da naša crkva opstane, a srpski narod ostane na svojim vekovnim ognjištima", naveo je Linta u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво