Dolina vekova – istorija mami turiste

Bogata istorija Srbije mogla bi da bude važan turistički adut. Čak 62 odsto stranih turista, koji su u proteklom periodu posetili Srbiju, kulturno-istorijsko nasleđe navelo je među tri najvažnija razloga zbog kojih su došli u našu zemlju. Koliko je u Srbiji ta oblast uređena, RTS je istraživao u "dolini vekova".

Turoperateri taj kraj prepoznaju i nude pre svega kao centar banjskog i planinarskog turizma. U neposrednoj blizini Kraljeva su Mataruška, Bogutovačka i Vrnjačka banja, Goč i Kopaonik.

Manastire Studenicu, Žiču, Gradac, Pavlicu, Maglič, Ljubostinju, sudeći prema onome što su reporteru RTS-a rekli gosti – obilaze samoinicijativno.

"Imali smo sreće da su nam ljudi kod kojih smo odseli rekli šta sve možemo da vidimo u blizini, druge gazde ili nemaju vremena, ili ne znaju. Mi smo pre mesec dana u Rusiji dali silne pare za obilazak njihovih manastira i dvorova", kažu neki od posetilaca Kraljeva i okoline.

Obilaze Ljubostinju, Raču. "Kad god se u blizini nalazi neki naš manastir, ne propustimo priliku da ga obiđemo", napominju turisti.

U samom Kraljevu ima vrednih istorijskih spomenika poput Doma Vladike Nikolaja, kao i niz istorijski značajnih mesta i manastira u njegovoj okolini.

"U Žiči je krunisano sedam srpskih kraljeva, Studenica je na listi Uneska, tu je srednjovekovna tvrđava-grad Maglič", ističe Igor Tešić iz Turističe organizacije Kraljeva.

Interesovanje za verski turizam postoji kako kod nas tako i u svetu, međutim, postoje i problemi koje treba rešavati u hodu.

"Nedavno nas je kontaktirao jedan Japanac sa željom da obiđe Studenicu i Žiču. Kada nas je pitao da li može javnim prevozom da ode do manastira objasnili smo mu da do Studenice ide samo autobus koji ujutru i uveče prevozi rudare", navodi Tešić.

broj komentara 0 pošalji komentar