Šta sve putnici treba da znaju pre odlaska u Grčku

Veliki broj turista sa decom sprema se za put na odmor u Grčku. Da bi se prešla granica, moraju se imati dokumenta o vozilu i odgovarajuća saglasnost oba roditelja da deca mogu boraviti u inostranstvu.

Statistika pokazuje da se nesreće sa tragičnim posledicama najčešće dogode između deset sati uveče i šest časova ujutro, što stavlja pod znakom pitanja to da je zbog vrućine bezbednija vožnja noću.

Stručnjaci upozoravaju da na put treba krenuti odmoran, polazak u poslednji čas izaziva nervozu. Neko radi ceo dan, a zatim noću krene na dugu vožnju ne bi li stigao na plažu pre početka aranžmana. Noću je, kažu vozači, manje automobila na putu i nema vrućine. Ali telo je cele godine pripremano za ritam dan-noć, a ne na noć-dan, tako da je veća mogućnost da se zadrema.

Ukoliko vodite kućnog ljubimca na more, i on mora imati pasoš sa preciznim uslovima o putovanju životinja. I za čamce je režim prevoza preciziran.

"Isto kao i sa vozilom, za prikolice mora da vlasnik poseduje saobraćajnu dozvolu i važeći zeleni karton, dok za čamce moraju da imaju plovidbenu dozvolu koju izdaje lučka kapetanija", navodi Oliver Trajković iz carinske ispostave u Preševu.

Preko granice se ne može bez zelenog kartona. Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna u zemljama u okruženju, a ne traže je ni Grci. Sa granice možete biti vraćeni ako vam pasoš ističe za manje od tri meseca ili imate nerešeni saobraćajni prekršaj. Ako se niste odazvali na poziv sudije za prekršaje, možete biti upućeni u pritvor suda koji vas potražuje.

Postoje i zablude oko prenosa robe preko granice. Građanin Srbije može uneti robu vrednu do 100 evra bez carine, ali za nju mora imati račun.

"Ako kupite mikrotalasnu pećnicu za 70 evra u Grčkoj, za to ne plaćate carinu u Srbiji", navodi službenik carine.

U Makedoniji ne primaju cente, samo apoene od jednog i pola evra. Benzin je 1,3, a dizel oko evro. Najbolje je rezervoar napuniti na samoj grčko-makedonskoj granici. Kroz Makedoniju je završen auto-put, a puštena je i poslednja deonica od Demir Kapije do granice.

Put je kvalitetan, ima dovoljno odmarališta i dobro je obeležen.

Vozačima se savetuje da decu zbog njihove bezbednosti voze u sedištima i korpama. Za nepoštovanje tog propisa, u Grčkoj je kazna 100 evra.

Savetuju se češće pauze tokom vožnje, umereno korišćenje klima-uređaja. Kako bi se izbegao neprijatan šok za organizam pri izlasku iz automobila, savetuje se da se prethodno otvore prozori.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 05. jun 2018, 15:48) - anonymous [neregistrovani]

Eve

Ljudi, pozdrav svima. Evo mi stigli na Sitoniju pre par dana i moram reći da sam malo razočaran. Sve je osetno skuplje nego lane, uvedene neke paprene turističke takse, putarina na Evzoniju. Gde sam vidjao mahom naše ljude ranije, sada su mahom Nemci jer je njima to dostupno.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">