Planinarski pohod u čast donora organa

Poslednja želja mlade Beograđanke Tijane Stanojević, koja je preminula posle transplantacije pluća, bila je da organizuje planinarski pohod na Divčibare u čast svog donora. Tijanin pohod na Divčibare po drugi put realizovali su Sandra Živković iz Knjaževca, kojoj je transplantacija pluća omogućila da nastavi život, planinarska društva i udruženja.

Brojni planinari Tijani i njenom nepoznatom donoru u čast prepešačili su stazu od 12 kilometara do Velikog Maljena, a rekreativci pet kilometara do Velikog brda. Njena zamisao ostvarila se. Nažalost, sedam meseci posle transplantacije pluća Tijana je preminula u 32. godini zbog postoperativnih komplikacija.

Da ostvari Tijaninu poslednju želju potrudila se Sandra Živković iz Knjaževca, kojoj je po rođenju ustanovljena cistična fibroza. Pre pet godina transplantacija pluća omogućila joj je kvalitetan život i aktivno planinarenje.

"Apelujem svi koji su potpisali donorsku karticu razgovaraju sa svojom porodicom, da posle ne bi bilo da porodica odbije da donira organe preminulog", navodi Sandra.

U pohodu u čast donora bili su oni koji žive zahvaljujući tranplantaciji i humanosti nepoznatih ljudi. Jedan od njih je i Mladen Todić iz Požarevca koji godinu i po živi sa novom jetrom.

"Gledaću kako moja ćerka odrasta, provešću mnogo lepih i kvalitetnih trenutaka sa svojom porodicom", kaže Mladen.

U odnosu na prošlu godinu bilo je više učesnika pohoda. Ovde se potpisom može podržati program transplantacije.

Jovan Mišković iz Valjeva kaže da zbog ćerke, koja od 14. godine boluje od multiple skleroze, zna koliko je bitna podrška društva i prijatelja.

"Odlučio sam se da zaveštam svoje organe", kaže Jovan Mišković.

Ima i onih koji kažu da se malo razumeju u problematiku transplantacije organa, kao što je Đuro Sekulić iz Beograda. Međutim, ističe da je tu da uči.

"Da zajedno širimo taj glas da to treba da se radi", poručuje Đuro Sekulić.

Cilj Tijaninog pohoda na Divčibarama je da ukaže na značaj zaveštanja organa, jer bez obzira na značajan pomak u 2017. godini, Srbija je i dalje na začelju među evropskim državama po broju donora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво