U Srbiji od multiple skleroze boluje oko 7.000 ljudi

"Uđi u moj svet" – pod tim nazivom u Srbiji se obeležava Svetski dan posvećen obolelima od multiple skleroze. To je bolest koja dolazi iznenada, i najčešće pogađa mladu, radno sposobnu populaciju. Svetski dan obeležen je u Sportskom centru Tašmajdan, gde je, između ostalog, održana neobična plivačka štafeta – naši poznati glumci, plivači, pevači, plivali su zajedno sa pacijentima i lekarima.

U Srbiji od multiple skleroze boluje oko 7.000 ljudi. Jedan od obolelih, kod kojeg bolest na sreću još nije uzela maha, bio je danas u plivačkoj štafeti - jer i plivanje pomaže tim pacijentima.

Podršku obolelima dali su i lekari, glumci, ali i naš najbolji plivač Velimir Stjepanović.

"Mnogo mi je drago što ste svi došli da podržite ovu lepu akciju i što sam ja ovde", kaže Velimir.

Ko je danas najbrže plivao nije bilo važno, jer svi su hteli da poruče samo jedno – da je obolelima neophodna bolja i zdravstvena i socijalna i društvena podrška.

"Pacijenti još nemaju inovativnu terapiju, ali nadamo se da hoće. Ministarstvo je sistemski krenulo da rešava jedno po jedno", kaže prof. dr Jelena Drulović sa Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije.

"Danas se leči oko hiljadu ljudi, mi bismo voleli i više, što se tiče socijale neophodna nam je podrška posebno za one pacijente u najtežem stanju, npr. rehabilitacija, zato smo danas ovde jer je plivanje dobro za te pacijente", kaže Vesna Savić iz Društva multipla skleroze Srbije.

Ministar Zoran Đorđević poručio je da Vlada Srbije radi aktivno na poboljšanju uslova života osoba sa invaliditetom i omogućava njihovu ravnopravnost, nediskriminaciju i puno učešće u društvu. 

"Mi ćemo vam uvek biti podrška, i vetar u leđa, i tu smo za sve šo vam treba", rekao je Đorđević.

U svetu multuplu sklerozu ima oko dva i po miliona ljudi. To je ozbiljno, autoimuno, neurodegenerativno i zapaljenjsko oboljenje koje napada centralni nervni sistem-mozak i kičmenu moždinu.

Nepredvidiva je i najčešće pogađa osobe između 20. i 40. godine. Lekovi mogu da je drže pod kontrolom.

broj komentara 0 pošalji komentar