Čekajući granični prelaz kod Jamene

Od raspada bivše Jugoslavije prošle su gotovo tri decenije. Isto toliko meštani Jamene u Šidu do komšija udaljenih nekoliko kilometra ali u Bosni i Hercegovini ili Hrvatskoj stižu skelom preko Save ili obilaze 50 do 80 kilometara.

Selo Jamena u opštini Šid, omeđeno je sa dve državne granice ali bez drumskog prelaza. Da bi stigli u susedno Crnjalovo u Republici Srpskoj, umesto da putuju do granice na Rači, koriste skelu na Savi. Na svaka dva sata za kartu od 60 dinara, skeledžija preveze na desetine vozila i ljudi, u vreme seoske slave i do sedam stotina.

"Mi imamo (granicu) na Rači, ali ovo nam puno znači, to nam je blizu, veže nas, Bijeljina nam je blizu, mnogo nam znači, stvarno, još kad bismo imali most", kaže Nikolija Ilić iz Jamene.

Na drugoj strani sela je granica sa Hrvatskom, gde komšije razdvajaju betonski stubovi. Nekada su, kažu, ovuda prolazili autobusi iz Beograda i Novog Sada jer ih preko Hrvatske do Brčkog deli 18 kilometara.

"Veliko je to gubljenje vremena, a najviše nas pogađa to što je selo zatvoreno, to je najveći problem. Stanovništvo se upola smanjilo, mnogi ljudi nemaju mogućnost da nešto rade, selo se bavi samo sobom, poljoprivredom", kaže Radivoj Jovanović iz Jamene.

Inicijativa mesne zajednice Jamena da se što pre izgradi granični prelaz, nedavno je usvojena na sednici Opštinskog veća i Skupštine.

"Od centra, odnosno završetka asfalta u naseljenom mestu Jamena do ovog budućeg graničnog prelaza ima 3.200 metara. Ostalo je da sada da se međudržavnim sporazumom obezbede sredstva i da se ovaj put uradi", navodi pomoćnik predsednika opštine Šid Ivica Jović.

Sa hrvatske strane, pristupni put je urađen. Kada infrastruktura bude završena i sa naše strane, meštanima će višestruko skratiti put do susednog sela, jer su do sada obilazili 56 kilometara i granični prelaz Batrovci biće znatno rasterećeniji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи