Banatska pastirica – sama svoj gazda

U vreme kada se do posla stiže sve teže jedna Banaćanka je odlučila da bude svoj gospodar. U blizini Zrenjanina podigla je montažni salaš, kupila stado koje danas broji dve stotine ovaca i jaganjaca i krenula u biznis.

Stari Banaćani kažu – kad procveta bagrem i pastiri isteraju svoja stada na ispašu, znak je da je stiglo proleće. Posao pastira u prošlosti nekako je uvek bio rezervisan za muškarce, jer surovo je to zanimanje. Da to mogu raditi i dame uverava nas i Zrenjaninka Dara Cvetkov koja je podigla montažni salaš, nabavila stado i krenula u biznis.

Navodi da joj je teško, da na salašu mora da provodi mnogo vremna, da radi i nedeljom i praznicima.

"Najveći problem je tržište, što nema onu zagarantovanu cenu, nama da kažu da je dve stotine do tri stotine dinara, pa da imamo zagarantovanu cenu. Nekada je jeftinije ali evo ima tri godine kako je ista cena", kaže Dara Cvetkov.

Kada je ostao bez posla Ivan Radišić iz Melenaca nije želeo da ide na biro, radije se odlučio da za nastavak života zarađuje sam. Nije bilo drugog rešenja nego u čobane.

I Ivan kaže da je čobanski život težak zbog kiše, mraza, sunca...

Kada je reč o zaradi, navodi da ona zavisi od gazde, ali da se u proseku kreće oko dvadeset do trideset hiljada dinara.

Nekada je na pašnjacima širom Banata paslo na desetine hiljada ovaca i krava. Većina tih pašnjaka je pusta, baš kao i brojni salaši koji samo podsećaju na neka lepša vremena, kada je Banatskom ravnicom odjekivala vesela čobanska pesma.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 04. maj 2018, 00:19) - anonymous [neregistrovani]

Стварно нема смисла

За пастира 20.000 - 30.000 плата!?
Па то је испод сваке критике. Па како они мисле да привуку раднике, нарочито млађе?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">