Šabić: Uredba EU – simbol otpora zadiranju u privatnost

U organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti danas je u Beogradu počela dvodnevna Međunarodna konferencija na temu "Opšte uredbe EU o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR)".

Konferenciju je otvorio poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić koji je poručio da je opšta uredba EU o zaštiti podataka, koja će početi da se primenjuje od 25. maja u zemljama članicama Unije, "dugo očekivan simbol otpora trendu zadiranja u privatnost, koji izgleda zastrašujuće".

"Posle dugo vremena pojavljuje se dokument koji je reakcija na sve to što se dešavalo sa zabrinjavajućim zadiranjem u privatnost čoveka", rekao je Šabić.

Dodao je da se tim dokumentom uspostavlja novi standard za zaštitu podataka i nov kvalitet za zaštitu ličnosti, koju je Srbija pokušala da prati ali, kako dodaje, ne dovoljno brzo.

"Što se Srbije tiče, uredbu ne dočekujemo spremni i kako valja. Dosta vremena je potrošeno, a da nisu obezbeđene ni elementarne pretpostavke koje bi nas u toj trci učinili koliko-toliko kvalitetnim", rekao je Šabić i dodao da je potpuno jasno da će ta uredba biti potpuno relevantna za građane Srbije i pogotovo za privredne subjekte.

"Svi oni koji imaju ideju da rade na evropskom tržištu bilo šta, da se bave marketingom, istraživanjem..., kakve god poslovne ambicije imali, treba da znaju da EU ima instrumente kojima će da obezbedi primenu standarda, pa i sankcija", rekao je poverenik.

Istakao je da se trenutno živi u atmosferi gde se ugrožavanje prava na privatnost ne doživljava kao težak delikt.

Imamo pravo na privatnost

Konferencija se organizuje uz pomoć Norveške, a u ime te zemlje obratio se ambasador Arne Sanes Bjornstad, koji je naveo da je danas potrebno posebno voditi računa o bezbednosnim službama i kako izbeći uslove koji pomažu razvoju totalitarnog odnosa poslodavaca prema zaposlenima.

"Mi svi želimo da zaštitimo svoje živote, imamo pravo na privatnost, ne moramo obaveštavati našu Vladu ili poslodavca gde smo i šta radimo, ali ako odete negde na put i odete na benzinsku pumpu, samim tim što plaćate kreditnom karticom, sve to može da bude preuzeto, objavljeno i da postane javno", rekao je Bjornstad.

Dodao je da to jeste jedan vid demokratije, ali da niko ne želi da lični podaci budu iskorišćeni, te da ne treba zaboraviti da društvene mreže nemaju granica i da koriste podatke korisnika.

"Postoje i propisi koji se primenjuju protiv toga i veoma je važno da vi koristite sve te propise na nacionalnom nivou, ali i na nivou EU, kako bi zaštitili svoje podatke", naveo je Bjornstad.

"Uredba stvara uslove za dalji privredni razvoj" 

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio je rekao da su globalizacija i razmena podataka nešto što se na nivou EU težilo u prošlosti, ali da je danas potrebna uredba, koja ima za cilj da se kontrolišu osetljive informacije koje građani razmenjuju.

"Istovremeno, uredba stvara uslove za dalji privredni razvoj koji je u ovom momentu reformi u Srbiji zaista značajan. Uredba treba da standardizuje pravila zaštite podataka u vašoj zemlji i ona unosi određena striktna pravila na koja način će se obrađivati lični podaci", kazao je Oricio.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić-Štamcar navela je da se danas, u vreme savremene komunikacije, informacije dele na razne načine putem interneta, ali da razne moguće zloupotrebe navode na to da se vodi računa o privatnosti i o načinima na koje se koriste lični podaci.

"Zaštita privatnosti i naših podataka je jedno od osnovnih prava u EU i ova uredba o zaštiti podataka o ličnosti će pomoći da se stvori veće poverenje. Gledamo i kako da poboljšamo zaštitu podataka u Srbiji, što je povezano sa poglavljima 23 i 24, a što je povezano sa opštim napretkom Srbije u procesu pregovora o pristupanju", rekla je Norčić-Štamcar.

Irina Sahakijan Veter, zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu istakla je da se lični podaci koriste, sakupljaju i obrađuju, jer su postali ključno sredstvo u donošenju odluka, te da je odgovarajuća zaštita podataka "neophodna za funkcionisanje demokratskog društva".

broj komentara 0 pošalji komentar