Leskovac finansira četvrtu vantelesnu oplodnju

Godinama u leskovačkom porodilištu rađa se oko 1.600 beba godišnje, dvostruko manje nego osamdesetih godina prošlog veka. U 2017. godini u Leskovcu je na svet došlo 1.587 beba, 56 manje nego 2016. Pored jednokratne pomoći za sve porodilje, grad Leskovac je počeo sa finasiranjem četvrte vantelesne oplodnje za žene do 45 godina.

Marko i Mina došli su na svet pre devet godina. Matija i Aleksa imaju šest i po meseci. Kod doktora Miodraga Stojkovića sa svojim roditeljima dolaze često. Ovo je njihova druga kuća.

"Ja njih znam kao embrione dok sam ih gledao kroz mikroskop ali ovo je bolje, bolji kontakt može i da se štipne", kaže Stojković.

Nenad i Slobodanka Jovanović čekali su bebu punih 12 godina. Posle dva neuspešna pokušaja vantelesne oplodnje u Nišu, treći je u leskovačkoj klinici bio uspešan.

"Pre tri i po meseca zatrudnela sam prirodnim putem. To govori da se upornost isplati, bez nje nema ničega", ističe Slobodanka.

Ni Tanji Nikolić nije bio lak put do potomstva. Ipak joj je najteže bilo da se izbori s predrasudama.

"Šta je život ako potomstvo ne ostvarimo iza sebe. Mislim da tako treba da bude, a za neke je možda još uvek tabu tema", kaže Nikolićeva.

Jubilej klinike Miodraga Stojkovića

Ove godine klinika "Spebo" u Leskovcu obeležiće deceniju postojanja. Doktor Miodrag Stojković i njegova Petra imaju pune ruke posla. I pored svih problema s kojima su se suočavali, nisu se pokajali što su se umesto Nemačke odlučili za Srbiju.

"Mi se polako ali sigurno približavamo brojci koju bih ja nazvao 33 odeljenja, ako jedno odeljenje ima 21. dete. Lako je doći do cifre koju dostižemo u ovoj godini", napominje Stojković.

Jasmina Ranđelović, pomoćnica gradonačelnika Leskovca navodi da su budžetom za 2018. predviđena značajna sredstva za finansiranje vantelesne oplodnje u iznosu od pet miliona dinara. "Kod nas se mogu prijaviti sve žene starosti do 45 godina koje ispunjavaju kriterijume", dodaje Ranđelovićeva.

Procenjuje se da oko 150 hiljada parova u Srbiji ima problem bračnog steriliteta. U 30 odsto slučajeva uzrok neplodnosti je muški faktor a isto toliko i ženski, dok se kod 40 odsto ne zna nastanak ovog problema. Zbog steriliteta godišnje oko tri i po hiljade parova u Srbiji uradi vantelesnu oplodnju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво