Dok deca farbaju jaja, domaćice spremaju krofne

U banatskom selu Mužlji već petnaest godina članovi kluba slikara amatera organizuju s najmlađim meštanima takmičenje u farbanju uskršnjih jaja. Za to vreme, domaćice za sve učesnike pripremaju nekoliko stotina krofni.

Višenacionalno selo Mužlja je na periferiji Zrenjanina. Većinsko stanovništvo čine Mađari koji brojnim manifestacijama obeležavaju Uskrs. Već petnaestu godinu zaredom ovde se organizuje takmičenje u farbanju uskršnjih jaja, gde učestvuje stotinak dece – od onih koji još idu u vrtić do onih koji završavaju osnovnu školu.

Osmogodišnji Anastasija i Viktor su među njima. Da farbaju jaja naučili su kod kuće.

Mihalj Balić se priseća kako je bilo u njegovo vreme. "To su jako lepa sećanja. I mene su moji roditelji učili, ipak je Uskrs najveći hrišćanski praznik", kaže Mihalj.

I dok žiri bira pobedničko jaje, u kuhinji domaćice pripremaju za svu decu još jedan specijalitet – krofne.

Rozalija Molnar kaže da svaka domaćica ima svoju tajnu kako ih priprema. "Svaka domaćica ima svoju tajnu i to nećemo da otkrijemo, mi Mađarice imamo poseban recept za ovo", rekla je Rozalija koja je već spremila dve stotine krofni.

Mihalj Halai, predsednik udruženja amatera slikara Mužlje, navodi da su tradiciju farbanja jaja spojili sa umetnošću.

"Pokušavamo da je deca zavole, da naslikaju nešto što nije tradicionalno, nešto novije. Prihvatamo i nove tehnike, sada više nije ono klasično farbanje jaja nego se koriste tempere, lak za nokte, flomasteri", ukazuje Mihalj Halai.

Večeras u svim katoličkim hramovima biće održana misa, a centralno uskršnje bdenja je u Zrenjaninu sa početkom u dvadeset časova.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">