Đukić Dejanović: Cilj da podstaknemo rađanje trećeg i četvrtog deteta

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacinu politiku Slavica Đukić Dejanović navodi da je finansijska pomoć porodicama sa decom koja je predviđena Strategijom podsticaja rađanja, usmerena na podsticaj rađanja trećeg i četvrtog deteta.

Slavica Đukić Dejanović je naglasila da danas 52 odsto žena ima jedno dete, 40 odsto dvoje dece i samo osam odsto troje i više dece.

Žene u Srbiji u proseku danas rađaju 1,46 dece, a osnovni cilj je da se poveća na 1,85.

Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom predvideo je da za svako prvo dete majke dobiju po 100.000 dinara i počeće da se primenjuje od 1. jula.

Strategija podsticanja rađanja predvidela je da za svako druge dete majke dve godine dobijaju po 10.000 dinara, za treće 12.000 dinara, a za četvrto 18.000 dinara narednih 19 godina.

Na zamerke zašto se stimuliše rađanje samo četvoro dece, Đukić Dejanović kaže da je preporuka Svetske zdravstvene organizacije da je za zdravlje majke i deteta limit četvoro dece.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku je na sednici Stalne konferencije gradova i opština pozvala lokalne samouprave da budžetima predvide da porodice koje imaju troje dece i rode im se blizanci obezbede ista prava za oba deteta.

Strategija je predvidela da će četvrto dete imati od države 18.000 dinara narednih 10 godina, ali da lokalna samouprava obezbedi ista sredstva i za peto jer će takvih primera biti malo.

"Srbija jedna od pet najstarijih zemalja u Evropi"

Đukić Dejanović podseća da je prošle godine rođeno 65.000 beba što je na nivou 2016. godine kada je rođeno najmanje beba u poslednjih 100 godina.

U 2017. godini umrlo je 104.000 ljudi, te ukoliko se takav trend nastavi, Srbija bi mogla da dođe u poziciju da za nekoliko decenija ima samo 3,5 miliona stanovnika.

"Prosečna starost stanovnika u Srbiji je oko 43 godine, što nas svrstava u jednu od pet najstarijih zemalja u Evropi", pojasnila je ministarka.

Podseća da je prošle godine za projekte podsticanja rađanja 15 opština dobilo 130 miliona dinara.

Budžetom je za ovu godinu, kako je rekla, predviđeno 566 miliona dinara, te će prednost u dobijanju sredstava imati projekti u kojima učestvuje više opština u cilju podsticanja rađanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво