Đukić Dejanović: Cilj da podstaknemo rađanje trećeg i četvrtog deteta

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacinu politiku Slavica Đukić Dejanović navodi da je finansijska pomoć porodicama sa decom koja je predviđena Strategijom podsticaja rađanja, usmerena na podsticaj rađanja trećeg i četvrtog deteta.

Slavica Đukić Dejanović je naglasila da danas 52 odsto žena ima jedno dete, 40 odsto dvoje dece i samo osam odsto troje i više dece.

Žene u Srbiji u proseku danas rađaju 1,46 dece, a osnovni cilj je da se poveća na 1,85.

Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom predvideo je da za svako prvo dete majke dobiju po 100.000 dinara i počeće da se primenjuje od 1. jula.

Strategija podsticanja rađanja predvidela je da za svako druge dete majke dve godine dobijaju po 10.000 dinara, za treće 12.000 dinara, a za četvrto 18.000 dinara narednih 19 godina.

Na zamerke zašto se stimuliše rađanje samo četvoro dece, Đukić Dejanović kaže da je preporuka Svetske zdravstvene organizacije da je za zdravlje majke i deteta limit četvoro dece.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku je na sednici Stalne konferencije gradova i opština pozvala lokalne samouprave da budžetima predvide da porodice koje imaju troje dece i rode im se blizanci obezbede ista prava za oba deteta.

Strategija je predvidela da će četvrto dete imati od države 18.000 dinara narednih 10 godina, ali da lokalna samouprava obezbedi ista sredstva i za peto jer će takvih primera biti malo.

"Srbija jedna od pet najstarijih zemalja u Evropi"

Đukić Dejanović podseća da je prošle godine rođeno 65.000 beba što je na nivou 2016. godine kada je rođeno najmanje beba u poslednjih 100 godina.

U 2017. godini umrlo je 104.000 ljudi, te ukoliko se takav trend nastavi, Srbija bi mogla da dođe u poziciju da za nekoliko decenija ima samo 3,5 miliona stanovnika.

"Prosečna starost stanovnika u Srbiji je oko 43 godine, što nas svrstava u jednu od pet najstarijih zemalja u Evropi", pojasnila je ministarka.

Podseća da je prošle godine za projekte podsticanja rađanja 15 opština dobilo 130 miliona dinara.

Budžetom je za ovu godinu, kako je rekla, predviđeno 566 miliona dinara, te će prednost u dobijanju sredstava imati projekti u kojima učestvuje više opština u cilju podsticanja rađanja.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 27. mar 2018, 20:09) - anonymous [neregistrovani]

Čekajući Godoa...

Podstaknite da radi naša privreda, da mladi mogu da se zaposle i žive od svog rada, da imaju šansu da reše stambeno pitanje, da osnovni uslov za zaposlenje mlade žene bude stručnost i sposobnost, a ne da li "planira rađanje", da poslodavci ne ucenjuju već zapošljavaju.
Kada se to desi, u Srbiji će se za razliku od danas normalno živeti i doći će do povećanja broja novorođene dece.