Poziv za dodelu nagrada gradovima i opštinama za razvoj pristupačnosti

Zaštitnik građana, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština, objavio je javni poziv za dodelu nagrada gradovima i opštinama Srbije koji su u 2017. najviše doprineli razvoju svih vidova pristupačnosti na svojoj teritoriji.

Zaštitnik građana saopštava da na taj način želi da promoviše primere dobre prakse na lokalnom nivou i da ostvari bolju saradnju sa gradovima i opštinama u Srbiji kako bi utvrdio stanje pristupačnosti i uzroka zbog kojih se, u punoj meri, ne primenjuju propisi koji garantuju prava na pristupačnost javnih objekata, službi i usluga osobama sa invaliditetom i teškoćama u kretanju ili komunikaciji.

Oblasti u okviru kojih se dodeljuje nagrada za koju gradovi i opštine mogu da se prijave su institucionalna podrška unapređenju pristupačnosti, aktivnosti i inicijative pravovremenog planiranja i uklanjanja arhitektonskih barijera i aktivnosti i inicijative uklanjanja informaciono-komunikacionih barijera, piše u saopštenju.

Prijave će ocenjivati konkursna komisija koja će sačiniti listu gradova i opština za uži izbor, nakon čega će posetiti gradove i opštine, kako bi neposrednim uvidom u sprovedene projekte, donela Odluku o dobitniku.

Rok za slanje prijava je 30. mart 2018. godine.

Odluka će biti objavljena na zvaničnim internet stranicama 23. aprila, a dodela nagrada će biti organizovana 27. aprila 2018. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar