Ružić: Raste poverenje u inspekcijske službe

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ističe da raste poverenje u inspekcijske službe, navodeći da je 2011. godine nepoverenje privrede prema inspekcijama bilo 50 odsto, a da je danas 11.

Kao gost tokom izvlačenja nagradne igre "Uzmi račun i pobedi 2018" na RTS-u, ministar je istakao značaj rada inspekcijskih službi kao važan faktor u suzbijanju sive ekonomije.

"Nakon donošenja Zakona o inspekcijskom nadzoru 2015. godine inspekcije su u velikoj meri reformisane. Ono što je važno, 2011. godine imali smo nepoverenje privrede prema inspekcijama u nivou od 50 odsto, to se sada radikalno promenilo i samo je 11 odsto onih koji osećaju nelagodu kada sarađuju sa inspekcijama", ukazao je Ružić.

Te reforme, ističe Ružić, doprinele su i da inspekcije otkriju više od 10.200 neregistrovanih subjekata što je uticalo na suzbijanje nelegalne konkurencije.

"Važno je da se zna da inspekcijske službe i inspektori nisu poluga sankcija već je njihova uloga savetodavna, koriste se kao preventiva što je veoma važno i dobro na polju suzbijanja sive ekonomije i nezakonitog činjenja", rekao je Ružić, dodajući da će njihov rad doneti više novca u budžetu, ali i da će "stati na put" onima koji izbegavaju plaćanje poreza.

Ukazao je da cilj inspekcije nije da se ljudi plaše, već da inspektori obezbeđuju da zakoni važe jednako za sve i da svi imaju istu obavezu plaćanja poreza, a da s druge strane, svaka kontrola ima veze sa bezbednošću proizvoda koji se plasiraju na tržište.

Govoreći o problemima inspekcija, ističe da je jedan od problema starosna dob inspektora koja u proseku iznosi 54 godine, ali i to da u Srbiji jedan inspektor ide na 1.200 stanovnika, dok u EU jedan inspektor pokriva 780 građana.

"Dobro vest je da je ove godine otpočeo pilot projekat platforme 'einspektor' koja će iduće godine obuhvatiti sve inspekcije koje postoje u Srbiji i na taj način ćemo u velikoj meri doprineti da inspekcije efikasnije i transparentnije rade, a na dobrobit privrede i svih građana i građanki", zaključio je Ružić.

broj komentara 0 pošalji komentar